1 Mai cu peripeții. Cei zece turiști care s-au rătăcit în Masivul Bucegi au fost salvați. Vezi ce trebuie să faci ca să nu devii victimă!

1 Mai cu peripeții. Cei zece turiști care s-au rătăcit  în Masivul Bucegi au fost salvați. Vezi ce trebuie să faci ca să nu devii victimă!

Salvamontiștii din stațiunea Bucegi i-au găsit pe turiștii rătăciți sâmbătă dimineață, după trei ore de căutări, și i-au condus spre cabana Babele

După trei ore de căutări, echipele antrenate ale salvamontiştiștilor din staţiunea Buşteni i-au găsit pe cei zece turiști rătăciți sâmbătă dimineață, în Masivul Bucegi. Misiunea de salvare derulată de salvamontiști a durat aproximativ trei ore, după depistarea lor, turiștii fiind conduși spre cabana Babele.

"Dacă traseele sunt închise, poți să ai tot echipamentul din lume, că tot degeaba!"

Cei zece turiști plecaseră de la Vârful Omu către cabana Babele, însă ei s-au abătut de la traseul marcat, ajungând într-o zonă dinb care nu au mai știut să înainteze, au declarat salvamontiștii. Inițial, salvamontiștii au plecat de la informația că patru persoane s-au rătăcit, pe traseul indicat mai sus, după cum a declarat şeful Serviciului Salvamont Buşteni, Gheorghe Haiduc, "Zece turisti, tineri, au plecat de la Vârful Omu și imediat au sbârcit drumul. Au sunat la salvamont, dar între timp s-au deplasat mult, posibilitati de orientare nu sunt, marcajele pe pietre, vizibilitate redusa aproape la zero, lapoviță, vânt și zăpadă mare, astea au fost condițiile.Sunt locuri cu zăpada până la brâu. Vreo trei ore a durat căutarea. Ei nici nu știau să spună unde sunt, puteau fi în orice direcție.. După ce au sunat au mai mers. Puteam să-i găsim mai repede dacă nu se întrerupea semnalul la telefon, căci ei ne-au sunat prima dată", a declarat pentru EVZ  Gheorghe Haiduc. El a avertizat că deocamdată traseele sunt închise peste tot și că acest lucru este anunțat atât de către salvamontiști, cât și prin inscripționări vizibile la începutul și sfârșitul traseelor. "În această perioadă toate traseele sunt închise. Sfaturi am tot dat, dar parcă nu le ascultă nimeni. Dacă traseele sunt închise, poți să ai tot echipamentul din lume, că tot degeaba, te rătăcești, pentru că nu vezi marcajele. Vremea e mai capricioasă acum decât iarna. La intervenția de azi, ne învârteam noi ca într-o găleată de lapte, din cauza ceții, vizibilitatea fiind aproape zero. La intervenția de Paște, când am avut trei turiști pe Caraiman, care purtau adidași, misiunea de salvare a lor a durat peste șase ore. Noi am plecat de la plajă, ca să zic așa, apropos de capriciile vremii, și ne-am întors pe ninsoare"", a mai spus șeful Salvamontiștilor din Bușteni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recomandări pentru turiști

Nu este prima oară când turiști nepregătiți pentru contactul aspru cu muntele cad victime. Salvamontiștii recomandă încă o dată tuturor celor care aleg muntele pentru excursii, expediții, să nu urce pe munte neechipați corespunzător. Chiar dacă sunt zile bune și traseele deschise, turiștii trebuie să aibă echipament de iarnă. De asemenea, sub nici o formă să nu se abată de la traseele marcate.

Vremea este extrem de schimbătoare, pe culmi vizibilitatea putând fi redusă din cauza ceții, iar aversele de ploaie și lapoviță, mai ales dacă turiștii nu sunt echipați cu încălțăminte și îmbrăcăminte corespunzătoare, pot să creeze adevărate drame.

Sub nici o formă să nu se aventureze pe munte dacă traseele sunt închise!