10 minciuni ale pensionarului Voiculescu înainte de sentința finală

10 minciuni ale pensionarului Voiculescu înainte de sentința finală

După audierea celor 13 inculpați din dosarul ICA, concluzia este că institutul de cercetare s-a vândut aproape gratis, de la sine. Nimeni nu se consideră vinovat de paguba de 60 milioane de euro

Cel puțin zece minciuni a spus ieri Dan Voiculescu în, probabil, cea mai grea zi din viața lui. Mogulul media a vorbit mult și a dat explicații detaliate încă de la primele ore ale dimineții, când a făcut vizita zilnică la Poliția Ilfov, fiind pus sub control judiciar într-un alt dosar în care este acuzat de șantaj. Fostul colaborator al Securității a început să se laude cu sensibilitatea sa. „Eu par foarte dur, foarte ermetic, dar sunt foarte sensibil. De multe ori, oamenii sensibili intră întro carapace pentru a se apăra de răutăţile oamenilor. Nu am făcut rău nimănui”, a declarat, duios, sursa „Felix”. După ce a demonstrat polițiștilor că respectă hotărârile dictate de procurori, Voiculescu a plecat spre Curtea de Apel București unde era așteptat în al șaptelea termen în dosarul ICA. Convins fiind că va fi o zi ușoară în care urmează să obțină o nouă amânare în procesul în care este acuzat de spălare de bani, Dan Voiculescu s-a prezentat la Curtea de Apel relaxat. Bronzat, însoțit de apropiați, Voiculescu spera într-o nouă amânare. N-a fost să fie. La ora fixată, Voiculescu a coborât dintro mașină de teren. Nu a dorit să facă declarații și și-a croit cu greu drum printre zeci de jurnaliști.

Strategie greșită

Toate cererile de amânare ale avocaților au fost respinse de judecătorii Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea. După consemnarea acestui lucru, magistrații au decis audierea tuturor inculpaților. Primul a fost Dan Voiculescu care a început să se disculpe. După aproape două ore de audieri, mogulul media a cerut să părăsească sala de jduecată. I s-a permis acest lucru, după ce a citit și semnat declarația dată în fața magistraților. Neștiind cu ce să înceapă, judecătoarea l-a invitat să povestească despre înființarea firmei Crescent, celebra firmă a Securității comuniste prin care s-a taxat aproape tot exportul României înainte de 1989. Voiculescu era pe atunci directorul general al Crescent România. După două ore, actualul milionar a părăsit instanța de judecată. A ținut să precizeze că nu mai reprezintă de ceva ani o miză și a pozat într-un pensionar liniștit, pasionat de politică. Inclus pe lista oligarhilor din România de ambasada Statelor Unite, mogulul media a respins acuzațiile, dar a completat că totuși nu-l deranjează acest lucru: „Sigur, toată lumea vrea să mă menţină oilgarh. Nu mă deranjează”. Audiat primul, Voiculescu a plecat în grabă, în timp ce ceilalți 12 inculpați au rămas pentru a explica în fața judecătorilor faptele de care sunt acuzați.

Ne puteți urmări și pe Google News

N-au știut că au patron

Cu câteva scurte pauze, nutriționistul Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiș sau foști membri ai Consiliului de Administrație al ICA au susținut că sunt nevinovați. Cei mai mulți au invocat faptul că nu au știut că institutul de cercetare a fost vândut. După ore de audieri, un inculpat a ațipit pe bancă. Ca o concluzie al acestui penultim termen, putem spune că cel puțin zece afirmații ale lui Dan Voiculescu pot fi puse serios la îndoială.

A adus telefonia mobilă în România, dar n-a semnat

Rând pe rând, ieri, actorii principali ai dosarului și-au susținut nevinovăția în fațamagsitraților. Pe alocuri, dialogurile au fost de-a dreptul tranșante Judecător: Sunteți beneficiar real al acestor societăți? Dan Voiculescu: Nu am fost beneficiar real Judecător: De ce se cheamă Grivco? Dan Voiculescu: Eu l-am fondat. E ca și copilul meu. Precizez că am dat în nume propriu suma de 17 miliarde de lei societății ICA. Într-o altă declarație de pomină, Gheorghe Mencinicopschi a arătat „că nu am fost omul de casă a lui Dan voiculescu, nici nu știu unde locuiește”. Sorin Pantiș, fost ministru, a invocat pretenții de cunoscător: „Eu am introdus în România telefonia mobilă, eu am privatizat Romtelecom. Judecător: Vorbiți despre contractul de închiriere dintre Romtelecom și GRIVCO. Sorin Pantiș: Când am venit eu la Grivco, contractul era semnat. În dosarul ICA, Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare de Tribunalul București. Decizia nu este definitivă. Mogulul media este acuzat de spălare de bani după ce și-a împrumutat ilegal propria firmă și i-a trimis bani în cont fostului director al ICA pentru a participa la o licitație deja aranjată.

Următorul termen al procesului va fi pe 4 august. Au mai rămas de audiat doi inculpați. Până atunci, avocații mai pot pune la dosar diverse cereri.