Deţinuţii-casnici, fără brăţări GPS. Poliţistul de companie îl pândeşte la colţul străzii: "Facem vizite inopinate la domiciliu"

Deţinuţii-casnici, fără brăţări GPS. Poliţistul de companie îl pândeşte la colţul străzii: "Facem vizite inopinate la domiciliu"

Brăţările de supraveghere prin GPS nu pot fi folosite în cazul arestaţilor la domiciliu. Motivul: nu există lege specială care să explice cum se pot folosi, cine şi cum monitorizează deţinuţii.

Graba de a pune în aplicare noile Coduri Penale şi de Procedură Penală a dus la situaţii paradoxale. Noua reglementare, cea de arest la domiciliu, nu poate fi pusă în aplicare deoarece poliţia nu are sistem de supraveghere prin GPS şi brăţări electronice. Gruia Stoica voia arest în vilă Primul arestat care a cerut să schimbe celula cu vila sa somptuasă din Toflea (Galaţi) a fost milionarul Gruia Stoica, cercetat pentru o şpagă de trei milioane de euro la CFR Marfă. Cererea i-a fost respinsă. Viorel Motoi, fiul celebrei vrăjitoare Omida, care este cercetat pentru şantaj, a fost mai norocos. Decizia de arest la domiciliu a fost dată de Judecătoria Buftea, dar procurorii pot face recurs. În lipsa sistemului de supraveghere, instanţa a decis ca Motoi să nu părăseasca imobilul său şi să nu intre în contact cu partea vătămată, complicii sau martorii din dosar. Pe site-urile online, preţul unei brăţări de supraveghere, pentru mână sau gleznă, este de aproximativ 200 de euro. Totul în funcţie de rezistenţa la apă şi şocuri, dacă este echipată cu sistem de blocare şi alarmă de mişcare. Poliţiştii ne-au explicat că aceste brăţări nu există pentru că nu a fost dată o lege specială prin care să se dispună cum se pot folosi, cine le cumpără, cine şi cum le monitorizează.

  • AREST LA DOMICILIU, doar un vis frumos pentru deţinuţi. Poliţia nu dispune de BRĂŢĂRI ELECTRONICE!

Tot metodele vechi Poliţiştii mai spun că vor supraveghea arestaţii la domiciliu prin metodele vechi. "Poliţistul merge acasă la condamnat, îl vede şi raportează asta judecătorului. Apoi, face vizite inopinate la domiciliu, dar nu îl poate supraveghea 24 de ore din 24", a explicat un poliţist. Atunci când îl prinde pe suspect că nu face ce a stabilit judecătorul, agentul transmite acest lucru instanţei, care poate decide trimiterea supectului în arest. CITIŢI ŞI:

  • PREMIERĂ PE NOUL COD PENAL. Fiul vrăjitoarei Omida scapă de celulă, va face arest la domiciliu! Politia nu are bratari electronice

Ne puteți urmări și pe Google News