EVZ CHIŞINĂU. Cheltuieli anuale pentru întreţinerea unu hectar de cereale

EVZ CHIŞINĂU. Cheltuieli anuale pentru întreţinerea unu hectar de cereale

Odată cu apropierea primăverii revin în forţă grijile agricultorilor. Pentru ei pământul este un dar al naturii care nu are preţ, "Pâmântul este acel care ne oferă hrană. Miracolul nu constă în hărnicia omului, dar anume în bucuria pe care o obţinem toamna în urma unui an întreg de muncă: hrană, bani şi satisfacţie.

Cheltuielile nu sunt atât de mari pentru cultivarea cerealelor, mai important este dorinţa de a reuşi", declară pentru Evenimentul Zilei agricultorul din satul Zârneşti, Cahul, Dumitru Munteanu. Plantă preţioasă pentru agricultură Una din cele mai importante plante de cultură este grâul. " Fiind o plantă nepretenţioasă, nu are nevoie nici de multă apă şi dacă plouă o dată sau de două ori pe săptămână este destul ca grâul să crească. În prima etapă, fertilizăm solul cu îngrăşăminte minerale la sfârşitul iernii. Fertilizarea solului se practică pentru toate culturile cerealiere. Cantitatea de îngrăşăminte minerale este strâns legată de tipul solului, pentru un ha este necesar o cantitate de 90-120 kg de fosfor şi potasiu, care costă în jur de cinci, şase lei kilogramul", afirmă Dumitru. După cum spune agricultorul, lucrările pământului scot bani din buzunare, dar nu chiar atât de mulţi. De exemplu, aratul, cultivatul şi treieratul costă în jur de 2500 de lei per hectar. Pentru un ha este nevoie de o cantitate de 230-250 de kg de sămânţă. Anul trecut, un kilogram de sămânţă de grâu a costat pe piaţă de la trei la cinci lei. "Deci pentru lucrările unui hectar de grâu sunt cheltuieli în jur de patru mii de lei, dar strângem de la patru tone şi putem ajunge la şase, şapte tone, în funcţie de condiţiile climaterice şi de tipul solului ", spune agricultorul.

Porumbul Alături de grâu, important în producţia de cereale este porumbul. După cum a menţionat Dumitru, la un ha de sol este nevoie în jur de 20-22 kg de sămânţă. Anul trecut pentru un kg de sămânţă, plugarul a plătit 35 de lei. "Pentru îngrăşămintele minerale la un ha de porumb cheltui în jur de 600 de lei, lucrările în jur de 2000 de lei. De pe un ha de pământ putem recolta de la patru tone la şase tone de porumb", declară Dumitru Munteanu. Floarea -soarelui Pentru întreţinerea unui hectar de floarea soarelui, agricultorul cheltuie în jur de patru mii 500 de lei. Pentru sămânţă, anul trecut, a cheltuit în jur de 500 de lei. La un hectar se obţine o recoltă de trei tone. " Ceea ce este important e că această plantă de cultură fiind sădită pe un lot de teren, în următorii cinci –şase ani nu o mai putem cultiva, deoarece se manifestă oboseala solului." În opinia agricultorului, în domeniul agriculturii, întotdeauna sunt probleme, fie că sunt legate de un an secetos, fie de tehnică neperformantă sau preţuri mici la cereale, dar important este dragostea faţă de pământ şi de roadă.

Ne puteți urmări și pe Google News