Tăriceanu a încercat să salveze USL

Tăriceanu a încercat să salveze USL

Fostul premier a demisionat din PNL, spunând că liberalii au fost induşi în eroare.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a demisionat ieri din PNL, după 24 de ani. Demisia sa vine după ce acesta a făcut un demers de salvare a USL care nu a primit acordul conducerii PNL. Negocieri cu Ponta Tăriceanu a fost unul dintre puţinii liberali care au protestat în Delegaţia Permanentă de marţi faţă de ruperea USL. Ieri, fostul premier a ţinut o declaraţie de presă în care a anunţat că se va lupta pentru menţinerea alianţei cu PSD. El a argumentat că decizia Delegaţiei Permanente a fost luată pe baza unor declaraţii false privind negocierile cu PSD, care i-au indus în eroare pe membrii conducerii partidului. "Îi solicit lui Crin Antonescu să revină asupra deciziei şi să revină în USL. Dragă Crin, dacă nu-ţi vei asuma tu această responsabilitate, atunci o voi face eu. Îi voi cere premierului Victor Ponta să-şi menţină toate angajamentele în cadrul USL, respectiv menţinerea tuturor poziţiilor în cadrul instituţiilor centrale şi locale, liste comune, candidat la prezidenţiale", a declarat Tăriceanu. De altfel, el a fost ieri la Palatul Victoria, unde a avut o discuţie lungă cu premierul Victor Ponta. Potrivit fostului premier, liderul PSD a primit foarte bine propunerile sale de resuscitare a USL. Tăriceanu l-a sunat chiar pe Antonescu din cabinetul lui Ponta, dar preşedintele PNL a refuzat să stea de vorbă.

  • Tăriceanu a DEMISIONAT din PNL. Fostul premier nu este de acord cu retragerea partidului de la guvernare | VIDEO

Ameninţat cu suspendarea Iniţiativa lui Tăriceanu a stârnit reacţii dure în tabăra lui Crin Antonescu. Pre şedinţii de filiale apropiate acestuia au început să dea comunicate prin care îşi exprimau dezaprobarea faţă de demersul lui. Surse liberale au declarat pentru EVZ că Antonescu a fost atât de iritat încât a luat în calcul suspendarea din partid a fostului lider, dar anturajul său l-a sfătuit să nu recurgă la astfel de măsuri. În final, Tăriceanu a anunţat că a demisionat din partid. Public, numai fostul ministru Radu Stroe a susţinut demersul lui Tăriceanu de păstrare a PNL la guvernare. Surse liberale estimează însă că acesta ar mai putea găsi susţinere în eşalonul doi al guvernării, unde unii liberalii ar putea refuza să demisioneze din funcţii, preferând să plece din partid. De asemenea, este preconizat ca lui Tăriceanu să i se alăture 7-11 parlamentari, în primă fază, ceea ce i-ar permite acestuia să înfiinţeze o platformă spre care să se îndrepte, cu timpul, liberalii nemulţumiţi de Crin Antonescu. (A contribuit Andreea Udrea)

  • Crin Antonescu, apel către Ponta: "Este degradant să încerce în continuare tratative cu oameni care vor să obţină funcţii"

Rămân cu Ponta Mai mulţi liberali au refuzat să demisioneze ieri din poziţii de secretar de stat. Preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a anunţat că nu va demisiona deoarece un astfel de gest ar avea consecinţe ireparabile asupra bugetului. Au preferat să rămână în Guvern şi Dan Manolescu, secretar de stat în Finanţe, şi Stejărel Olaru, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. Crin Antonescu a spus însă că Olaru a primit dispensă de la partid să rămână la post. Site-ul ştiripesurse.ro mai anunţă că şi Iuliana Ciutan, şefa Casei de Pensii, a decis să nu plece din Guvern. Ponta a anunţat că el nu va cere demisia niciunui liberal care rămâne pe poziţii. "Nu voi accepta decizia, deoarece eu apreciez că a fost luată pe baza unor afi rmaţii false, care au fost furnizate colegilor mei şi aceştia au fost induşi în eroare." CĂLIN POPESCU TĂRICEANU, fost preşedinte al PNL CITIȚI ȘI:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Ponta: O să fiu FERICIT atunci când vom reuşi să REFACEM USL
  • VEZI cine sunt liberalii care refuză să demisioneze din guvern. Ponta: Eu nu-i dau afară!
  • USL s-a rupt la centru. Ce vor face în TERITORIU