Ucraina acuză Rusia de invazie armată în Crimeea

Ucraina acuză Rusia de invazie armată în Crimeea

Autorităţile ucrainene s-au confruntat cu o tentativă de ocupare a aeroporturilor din Crimeea, dar ulterior au reuşit să preia controlul asupra acestor obiective.

Militari în uniforme fără semne distinctive şi mai mulţi civili pro-ruşi continuau să patruleze, aseară, în faţa aeroportului din Simferopol, capitala Republicii autonome Crimeea din Ucraina. Peninsula, cu o populaţie majoritar rusofonă, a aparţinut Rusiei în URSS, fiind ataşată în 1954 Ucrainei, care făcea parte din Uniunea Sovietică, la iniţiativa secretarului general al comuniştilor, Nikita Hruşciov, de origine ucrainean. După căderea URSS, Crimeea a rămas în componenţa Ucrainei, dar are statut de republică autonomă. Militari ruşi au blocat o unitate a gărzilor de frontieră ucrainene în oraşul Sevastopol, unde se află o parte din flota rusă din Marea Neagră. Dar ruşii au infirmat această informaţie. Presa ucraineană a relatat cum camioane şi transportoare blindate, însoţite de poliţia militară şi soldaţi ruşi cu căşti de protecţie şi veste antiglonţ s-au apropiat de aeroportul din Simferopol. Iar 10 elicoptere militare ruseşti au trecut din Rusia în spaţiul aerian ucrainean, deasupra Peninsulei Crimeea.

  • Băsescu: România, profund îngrijorată de criza din Crimeea

Kievul cere ajutor ONU Ucraina a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru discutarea situaţiei din Crimeea, monitorizarea acestei situaţii şi adoptarea unor măsuri, dacă se constată încălcarea suveranităţii ţării. Parlamentul a făcut şi un apel la SUA şi Marea Britanie, să-i garanteze suveranitatea. SUA, Marea Britanie şi Rusia garantează independenţa Ucrainei, potrivit Memorandumului de la Budapesta, din 1994, în schimbul renunţării la armele nucleare. Miniştrii de externe din Germania, Franţa şi Polonia s-au declarat ‚"foarte preocupaţi" de situaţia instabilă din Crimeea, ca şi Comisia Europeană. Moscova, pe de altă parte, consideră evenimentele ca fiind un efect al proceselor politice interne din Ucraina, conform Ministerului rus al Afacerilor Externe.

  • TENSIUNI în Crimeea. Rusia confirmă că a trimis trupe în Ucraina. 12 elicoptere de luptă ruseşti zboară deasupra Sevastopolului | VIDEO

Ianukovici cere ajutorul Rusiei, dar nu vrea război Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici dat dispărut şi cău tat pentru genocid, a susţinut ieri o conferinţă de presă, în Rusia, la Rostov- pe-Don. El a declarat că este singurul preşedinte legitim al Ucrainei, că nu recunoaşte noile autorităţi, venite la putere în urma unei lovituri de stat, şi că va continua "să lupte pentru binele ţării". Ianukovici s-a pro nunţat contra amestecului militar al Rusiei în Ucraina, dar consideră că Moscova nu trebuie să stea deoparte. "Eu sunt categoric împotriva unei invazii a Ucrainei, a încălcării suveranităţii statului’, a spus el, dar a adăugat că Rusia trebuie să fie interesată de "soarta unui partener puternic precum Ucraina vecină" şi să "folosească toate posibilităţile pentru a preveni haosul şi teroarea care sunt acum în Ucraina". Pe de altă parte, fostul lider a precizat că el nu a ordonat poliţiştilor să tragă asupra protestatarilor, dar aceştia au dreptul la autoapărare. Întrebat când se întoarce la Kiev, el a răspuns că va reveni atunci când siguranţa sa şi a familiei sale nu mai sunt puse în pericol.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Crimeea vrea referendum pentru a se rupe de Ucraina