EVZ CHIŞINĂU. Utilizarea energiei regenerabile, stimulată prin lege

EVZ CHIŞINĂU. Utilizarea energiei regenerabile, stimulată prin lege

Acest tip de energie a căpătat, în ultimele decenii, un interes sporit. Pentru a valorifica corect formele de energie produse prin transferul energetic rezultat din procese naturale regenerabile este nevoie de eficienţă, profesionalism, dar şi de investiţii serioase.

O nouă lege privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile (SER), a fost aprobată de Guvern săptămâna trecută, la iniţiativa Ministerului Economiei. Această lege are ca obiective diversificarea resurselor energetice primare; realizarea unei ponderi de cel puţin 17 la sută a energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie în anul 2020 şi realizarea unei ponderi de cel puţin 10 la sută a energiei din surse regenerabile din consumul final de energie în sectorul transporturilor în anul 2020.

"Anume legea nouă transpune directiva europeană, practic stabileşte modul de acces al furnizorilor de energie verde la reţea. Este un proiect ce stabileşte obiective ambiţioase. Pentru realizarea acestora este necesar ca volumul energiei verzi generate în reţea să fie realizat moderat de la început, pentru a evita impactul tarifar semnificativ asupra consumatorilor", declară pentru Evenimentul Zilei, expertul economic IDIS-Viitorul, Ion Munteanu.

În acelaş context, dr.Tîrşu Mihai, director adjunct pe probleme ştiinţifice al Institutului de energetică al AŞM spune că, spre deosebire de precedenta lege care se referea mai mult la energia electrică şi biogaz, aceasta defineşte clar cadrul pentru celelalte tipuri de energie obţinute din surse regenerabile: biocarburanţi şi biocombustibili, termică şi frig etc.Totodată, se promovează eficienţa energetică şi utilizarea surselor regenerabile de energie în sectorul construcţiilor, unde există obligaţia să implementeze în măsura posibilităţilor sursele regenerabile la construcţia noilor clădiri (energia termică, răcire, energia electrică). "Este important de evidenţiat că, pentru realizarea acestor obiective este necesar să se dea prioritate resurselor şi tehnologiilor care sunt disponibile în Republica Moldova. Unul din cele mai mari proiecte aflat în curs de realizare îl constituie proiectul <energie> cu un volum de finanţare de 14,5 mln. euro, ce are ca scop punerea în funcţiune a 130 de cazane pe biomasă, în special în şcolile şi grădiniţele de copii din ţară".

Ne puteți urmări și pe Google News

Investiţiile străine,un scop principal al noii legi </energie> <energie>Unul dintre scopurile principale ale noii legi este crearea condiţilor necesare pentru atragerea investiţiilor străine în sectorul producerii energiei electrice din surse regenerabile, dar şi pentru un mecanism menit să protejeze consumatorul în vederea obţinerii tarifelor echitabile la energie electrică din surse de energie regenerabile. </energie> <energie>"Companiile petroliere vor fi obligate să achiziţioneze biocarburanţii în volumul cotelor stabilite asigurând astfel atragerea investiţiilor în acest sector şi realizarea ponderii stabilite de 10%. De asemenea, important este şi faptul, că legea stabileşte clar atribuţiile fiecărui actor la piaţa de energie regenerabilă cum ar fi organul responsabil de emiterea şi retragerea licenţelor, organul de certificare a produselor şi de verificare a conformităţii şi originii sursei de energie", mai spune Mihai Tîrşu.

Stimularea producătorior locali în producerea energiei

În opinia sa, pe de altă parte, legea va stimula şi producătorii locali în producerea energiei din surse regenerabile sau a biocarburanţilor (bioetanol, biodiesel). Ca exemplu, compania "Garma Grup" a investit peste două mln de euro în instalaţia de producere a biogazului şi bioetanolului. Însă, în lipsa unei legi adecvate, aceasta nu-şi poate realiza producţia. "Este necesar de menţionat şi faptul, că legea nu prevede metodele de balansare a sistemului energetic. Iar fiind dat, că sursele regenerabile sunt intermitente, fără surse proprii de acoperire, vom fi nevoiţi să procurăm această energie, şi de regulă, la un preţ majorat. Aceasta va influenţa inevitabil tariful la energie electrică", mai spune Mihai Tîrşu. </energie>