Editura Evenimentul si Capital

Alegerile localele, test pentru Erdogan în lupta pentru putere

10_Erdogan_agerpres_7562780
Autor: | | 0 Comentarii | 104 Vizualizari

Premierul turc a avut un rol central în alegerile locale, deşi numele său nu era pe buletinele de vot. Scrutinul a fost un "referendum" pentru prim-ministru.

Alegerile municipale de ieri din Turcia au avut loc în contextul unei vieţi politice şi sociale tumultoase, după mai mult de 10 ani de când la conducerea guvernului de la Ankara s-a aflat Recep Tayyip Erdogan. Acesta s-a implicat în campania electorală ca şi când propria sa carieră ar fi fost în joc. Cursele electorale pentru Primăria din Ankara şi cea din Istanbul, la care au participat membri ai Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP) al lui Erdogan, au fost urmărite îndeaproape, pentru a se observa dacă există semne ale scăderii influenţei sale. La urne erau aşteptaţi circa 50 de milioane de alegători. Previziuni: scor 40%

Analiştii politici au prezis că AKP va obţine majoritatea mandatelor în Primării şi Consilii locale, dar nu se poate spune exact care va fi diferenţa. Forma ţiunea lui Erdogan a anunţat că se aşteaptă să obţină circa 39%, la fel ca în alegerile locale din urmă cu cinci ani. Erdogan şi partidul său au dominat politica turcă într- o perioadă prosperă pentru ţară. Au venit la putere susţinuţi de musulmanii religioşi, care au dorit să se afirme mai mult, într-o ţară în care a fost favorizată elita laică. Dar AKP, al cărui logo este un bec portocaliu, a cul tivat ideea pragmatismului şi compe tenţei, spun ana liştii. Imaginea aceasta a fost zguduită de un scandal de corupţie, în care s-au dat publicităţii înregistrări ce au dus la demisia a patru miniştri, care au luat mită. O înregistrare sugera că ar fi fost implicaţi şi Recep Erdogan şi familia sa, dar aliaţii lui au respins aceste afirmaţii, acuzând un complot pus la cale de clericul musulman din SUA Fethullah Gulen, fost aliat al premierului. Erdogan le-a spus sutelor de mii de participanţi la mitingurile electorale că oamenii vor decide dacă înre gistrările sunt reale sau nu. Partidul de opoziţie CHP a susţinut, însă, că Erdogan este un "dictator corupt", care se agaţă de putere prin orice mijooace. Societatea civilă şi comunitatea internaţională au protestat, săptămâna trecută, după ce guvernul a decis să interzică site-urile You- Tube şi Twitter, care ar fi publicat "minciuni".Tag-uri:

Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro