118.000 de euro, impozit plătit la stat ca să câștigi cea mai mare alocație de creștere a copilului

118.000 de euro, impozit plătit la stat ca să câștigi cea mai mare alocație de creștere a copilului

Într-un elan de transparentizare a cheltuielilor publice, Ministerul Muncii a publicat lista cu cele mai mari alocații acordate în iulie. La scurt timp a apărut și informația că unii beneficiari sunt verificați de Fisc

Lista Ministerului include cele mai mari zece indemnizații pentru creșterea copilului, topul fiind condus de un beneficiar din Sibiu, persoană autorizată să desfășoare activități independente. Acesta a obținut lunar o indemnizație de 35.700 de euro. Ulterior, presa a publicat pe surse informația potrivit căreia Fiscul achetează cum de a fost acordată alocația. „Agenția Națională de Administrare Fiscală verifică veniturile respectivei persoane, încasate din mai multe surse”, au confirmat pentru EVZ reprezentanți ai Fiscului.

Reacția autorităților este destul de ciudată, dat fiind  că persoana în cauză a plătit cel  mai probabil impozite mari la stat, din moment primește o indemnizație atât de mare, consideră Adrian Bența, consultant fiscal. „Am făcut un calcul, iar bărbatul care obține alocația câștigă 2,250 milioane de lei pe an și a plătit între 500.000 și 526.000 de lei (118.000 de euro) impozite, anual”, a comentat acesta pentru EVZ. El a explicat că impozitul variază în funcție de nivelul de CAS pentru care a optat persoana în cauză. Astfel, posesorul celei mai mari alocații achită statului în fiecare lună fie 10,5% din totalul veniturilor, fie 26,3% din total, în contul contribuțiilor sociale CAS). Pe langa CAS, pentru veniturile încasate, acesta a achitat impozit pe venit de 16% și CASS (Contribuție la fondul de sănătate), de 5,5% din venit.

Calcule depășite

Ne puteți urmări și pe Google News

„De ce nu se uită statul la cât a plătit respectivul, ci doar la alocație”, se întreabă Adrian Bența. Câștigul dintr- o alocație maternală putea fi plafonat la maximum 5.000 – 7.000 de euro, de exemplu, dacă statul nu avea venituri suficiente, mai spune consultantul. Dar atâta vreme cât legea permite încasarea unor alocații de 35.000 de euro, autoritățile nu ar trebui să aibă nimic împotrivă. Guvernul a greșit socotelile atunci când a fixat indemnizațiile pentru mame la 85% din salariu, față de maximum 1.200 de lei, nivelul anterior. Pentru luna iulie specialiștii din Ministerul Muncii calculaseră un impact bugetar de 50 de milioane de lei, dar suma a fost depășită cu 20 de milioane de lei. Potrivit calculelor Ministerului Muncii, 247 de beneficiari câștigă o treime din cele 70 de milioane, iar în total există peste 140.000 de persoane care primesc indemnizații.