13.7 milioane lei, cheltuiți ilegal pentru serviciile de dezinsecție și deratizare!

13.7 milioane lei, cheltuiți ilegal pentru serviciile de dezinsecție și deratizare!

Auditul realizat de curtea de Conturi a României, asupra situațiilor financiare încheiate pe anul 2013 la Primăria Municipiului Bucuresti scoate în evidență nereguli tot mai grave

După radierea nejustificată a unei datorii de 12 milioane de lei datorată municipalității de către SC Bucharest Financial Plazza SRL, azi vom vorbi despre o altă neregulă: derluarea serviciului de dezinfecție, dezinsecție și deratizare, explică liderul PNL al aleșilor generali ai Capitalei.

"Astfel, Camera de Conturi a Municipiului București a constatat “suportarea din bugetul local a sumei estimate la 13.763.504 lei, prin acceptarea la plată a contravalorii serviciilor de combatere a tânțarilor și de deratizare, prestate societăților cu capital privat și regiilor autonome de pe raza administrativ-teritorială a Municipiului București, contrar prevederilor Legii 101/2006 privind serviciul de salubrizare a localităților, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 14 alineatul 3 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare” explică Pieptea pe blogul personal.

Curtea de Conturi a dispus determinarea cuantumului întregului prejudiciu produs în anul 2013 prin decontarea serviciilor de combatere a țânțarilor și deratizare prestate societăților comerciale cu capital privat și regiilor autonome, care au obligația legală de a suporta contravaloarea acestora, precum și înregistrarea corespunzătoare în contabilitate și recuperarea acestor sume potrivit legii. Măsura are ca termen de realizare data de 30.06.2015.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din primele informatii pe care le-am obținut de la direcțiile de specialitate ale Primăriei Generale este vorba în principal de servicii prestate pentru RADET și RATB fără recuperarea contravalorii acestora, iar raportul Curții de Conturi este constestat în instanță.

În privința costurilor, din anul 2003, de când a fost eliminată taxa de dezinsecție, dezinfecție și deratizare pe care o plătea orice persoană fizică sau juridică, municipalitatea asigură finanțarea integrală în anumite condiții legale. Fiind un serviciu public cu impact major asupra sănătății populației, doar aplicarea unitară în cercuri concentrice dispuse dinspre extriorul spre interiorul capitalei poate elimina riscul de apariție a focarelor de leptospiroză sau meningo-encefalită.

"Deoarece consider că transparența în cheltuirea fondurilor și administrația publică sunt indisolubil legate, voi solicita factorilor responsabili din Primăria Capitalei prezentarea detaliată a acestei situații și a planului de măsuri pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse de Curtea de Conturi. De asemenea, voi crea prin intermediul Comisiei de Utilități Publice din cadrul Consiliului General, bazele unui dialog care să conducă la identificarea soluțiilor pentru aplicarea eficientă a programului de deratizare, dezinfecție și dezinsecție, dar și la evitarea unor noi sancțiuni din partea Curții de Conturi", a mai spus liderul PNL.