2 aprilie - Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului

2 aprilie - Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului

Braşovul va deveni albastru, preţ de câteva ore, în semn de susţinere a persoanelor diagnosticate cu autism

Asociaţia „Copiii de Cristal” vă invită să fiţi alături de copiii, tinerii şi adulţii cu tulburări din spectrul autist şi familiile lor la evenimentele organizate pentru a marca  Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului - 2 Aprilie.

Astfel, seria de activităţi programate de Asociaţia „Copiii de Cristal” cuprinde:

  • 2 aprilie, ora 11.00 - un marş de susţinere a persoanelor cu autism, pe traseul Str. Republicii – Piaţa Sfatului, care se va încheia cu eliberarea de baloane albastre cu heliu în Piaţa Sfatului.
  • ora 11.00 – 16.00 – va fi amplasat în Piaţa Sfatului un stand al Asociaţiei „Copiii de Cristal”, ocazie cu care vor fi distribuite materiale informative referitoare la tulburările din spectrul autist, iar terapeuţii centrului nostru vor prezenta produse realizate de copiii şi adolescenţii cu autism, în cadrul unei expoziţii cu vânzare.
  •  ora 17.30, Centrul Cultural Reduta - spectacol pentru beneficiarii Asociaţiei „Copiii de Cristal”, susţinut de: Grupul Vocal ANATOLY, Cvartetul GAUDEAMUS, Alexandra Fits, actriţa Camelia Varga şi tânăra interpretă Christine Roth. Un moment special va fi cel oferit de tinerii şi adulţii beneficiari ai Asociaţiei „Copiii de Cristal”.
  • Pe 1 şi 2 aprilie, începând cu orele 20.00, vor fi iluminate în albastru Casa Sfatului, Cetatea Braşov, Primăria Municipiului Braşov şi Poşta Centrală.

Astfel, şi în acest an, Asociaţia „Copiii de Cristal” se alătură organizaţiilor din România şi celor la nivel mondial, în cadrul campaniei „Light It Up Blue”, prin iluminarea în albastru a mai multor instituţii importante din Braşov. La nivel mondial, aproximativ 3.000 de clădiri sunt iluminate, în fiecare an, în albastru, purtând mesajul persoanelor cu autism. Printre acestea, se numără: Empire State Building din New York, SUA; Ada Bridge şi Templul Sf. Sava din Belgrad, Serbia; Burj Al Arab din Dubai, Emiratele Arabe Unite; The Torch din Doha, Quatar; Sydney Opera House din Sydney, Australia. Evenimentele de pe 1 şi 2 aprilie sunt realizate cu sprijinul Primăriei Municipiului Braşov, al Consiliului Judeţean Braşov, al Universităţii Transilvania şi al FEDRA (Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist) - al cărei membru fondator este Asociaţia „Copiii de Cristal”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alături de Asociaţia „Copiii de Cristal”, şi alte organizaţii membre FEDRA desfăşoară acţiuni şi manifestaţii publice în oraşele: Baia Mare, Bistriţa Năsăud, Bucureşti, Cluj Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi, Piatra Neamt, Piteşti, Suceava.

„Anul acesta, cu ocazia zilei de 2 aprilie, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, FEDRA trage un serios semnal de alarm, către decidenţii politici şi către publicul larg, cu privire la discriminarea cu care se confruntă zi de zi persoanele cu autism din România şi familiile lor. Totodată, reprezentanţii FEDRA cheamă la solidaritate şi la înţelegerea impactului remarcabil pe care incluziunea socială şi accesul la educaţie şi intervenţii specializate îl au asupra dezvoltării şi maximizării potenţialului fiecărei persoane cu autism”

2 aprilie a fost  stabilită  Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului de către Organizaţia Naţiunilor Unite, în urmă cu 6 ani. În toată lumea, în jurul acestei date, organizaţiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfăşoara acţiuni menite să atragă atenţia asupra problematicii autismului. În România, Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) organizează o serie de manifestări şi evenimente, atât în Bucureşti, cât şi în ţară, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a publicului asupra autismului, dar şi de a atrage atenţia autorităţilor asupra nevoilor comunităţii persoanelor cu autism din România.

Povestea Asociaţiei „Copiii de Cristal” a început în anul 2006, la iniţiativa unui grup de părinţi ai căror copii au fost diagnosticaţi cu autism sau cu alte tulburări asociate. Asociaţia, precum şi primul Centru de Evaluare şi Recuperare prin Terapie Specializată pentru Tulburări din Spectrul Autist, Sindrom Down, Sindrom Asperger, ADHD şi alte tulburări asociate, au luat naştere din dorinţa şi necesitatea de a le oferi copiilor, tinerilor şi adulţilor cu dizabilităţi din Brasov şansa de a beneficia de servicii de asistenţă şi terapie specializată, servicii care nu sunt oferite de asistenţa publică garantată de statul român. Echipa de terapeuţi a Asociaţiei „Copiii de Cristal” este formată din 25 de profesionişti din domeniile psihopedagogie, psihologie clinică şi kinetoterapie. În prezent, asociaţia asistă peste 80 de beneficiari, cu vârste cuprinse între 2,5 şi 55 ani. Mulţi dintre aceştia provin din familii cu venituri modeste, iar noi susţinem plata terapiilor copiilor prin diferite proiecte de finanţare.