20 de bănci se bat pe creditele pentru IMM. Vor GARANȚII DE 3 MILIARDE DE LEI

20 de bănci se bat pe creditele pentru IMM. Vor GARANȚII DE 3 MILIARDE DE LEI

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) va semna convenţii de garantare cu cele 20 de bănci care s-au înscris în "Programul de Garantare a creditelor pentru IMM-uri" , a anunţat fondul.

Pe 30 ianuarie 2014 s-a încheiat termenul de înscriere a instituţiilor de credit invitate să participe la Programul de garantare a creditelor pentru IMM. Astfel, Fondul demarează procedurile de semnare a convenţiilor de garantare cu cei 20 de finanţatori înscrişi în programul de garantare, urmând ca, în cel mai scurt timp, aceste credite să fie disponibile pentru antreprenori.

Finanţatorii cu care vor fi semnate convenţii sunt: Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, ING Bank, Banca Românească, Banca Comercială Carpatica, Intesa San Paulo Bank, Alpha Bank, Banca Comercială Română, Unicredit Ţiriac Banc, Piraeus Bank, Bancpost, Leumi Bank, Ate Bank, Banca Italo-Romena, Banca Comercială Feroviară, Volksbank, OTP Bank, Marfin Bank, Nexte Bank.

Valoarea plafonului de garantare aprobat este de două miliarde lei, băncile solicitând un plafon de garanţii ce depăşeşte suma de trei miliarde de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Programul de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii"oferă întreprinzătorilor posibilitatea de a accesa linii de credit pentru capital de lucru în valoare de maxim 5.000.000 lei/I.M.M., garantate de catre FNGCIMM în procent de maxim 50% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, pe o perioadă de maxim 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu maxim 12 luni. Garanţia se va acorda la cererea băncii, după aprobarea liniei de credit, cu o rata a dobânzii ROBOR + maxim 3,5/ an, iar prima de garantare datorată de către beneficiar este de 1,99%/an din valoarea garanţiei aprobate.

Sumele din linia de credit pot fi utilizate numai pentru finanţarea capitalului de lucru, neputând fi utilizate pentru refinanţarea altor credite în derulare ale beneficiarului. Beneficiarii acestui program sunt IMM-urile care la data aprobării creditului îndeplinesc cumulativ criteriile de eligibilitate prevăzute la art.3 alin(1) din OUG 92/2013.