2014 aduce struguri mai puțini și vin mai bun

2014 aduce struguri mai puțini și vin mai bun

Ploile abundente și grindina au distrus o parte din recolta de struguri. Dar zilele călduroase din august și septembrie au făcut strugurii mai dulci. Producătorii spun că vor face un vin deosebit.

Anul acesta, vom avea o recoltă mult mai mică de struguri românești, însă vinul va fi mai bun decât cel din anii precedenți, estimează specialiștii. Soiurile albe sunt, în mare parte, deja culese, iar la soiurile roșii culesul este în toi. Ploile abundente și grindina din acest an au afectat recolta din zone precum Craiova, Drăgășani, Iași, Huși, Mehedinți, Tulcea sau Banat. În Olt, de exemplu, producția de struguri a scăzut cu 70% față de 2013.

Fenomenele naturale au crescut cheltuielile producătorilor, care au aplicat mai multe tratamente fitosanitare, au redus producția comparativ cu anii precedenți și au întârziat campaniile de recoltare, potrivit lui Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Național al Viei și Vinului (PNVV).

Tratamente salvatoare

Ne puteți urmări și pe Google News

„La nivel național, putem prognoza o diminuare a producției cu 25% față de anul 2012, anul 2013 fiind un an cu supraproducție”, a declarat acesta. El a subliniat că producătorii care au aplicat corect și la timp tratamentele fitosanitare nu au avut pierderi mari.

Unul dintre aceștia este Jidvei. Claudiu Necșulescu, președinte companiei, ne-a declarat că „2013 a fost un an ușor cu precipitații sub normal, ceea ce a permis obținerea unor recolte record. Anul acesta este cu provocări mari, iar cei care au efectuat toate tratamentele fitosanitare au avut recolte bune. Este și cazul nostru, pentru că am reușit cu cele patru tratamente în plus față de anul trecut să salvăm producția. Dacă în 2013 am avut o producție la hectar de 9.500 de kilograme, în primele șapte zile de la strângerea strugurilor am depășit 10 tone pe hectar”.

Struguri mai dulci

Potrivit producătorilor de vie și vinuri, seceta pedologică din lunile august și septembrie a ajutat vița de vie să acumuleze mai multe zaharuri. „Din punct de vedere calitativ, toamna călduroasă și prelungită, cu diferențe mari de temperatură între zi și noapte, va conduce la obținerea unor producții de struguri cu caracteristici senzoriale și fizico- chimice deosebite și, implicit, a unor vinuri de calitate ridicată”, susține și Ovidiu Gheorghe.

Iar Emil Florian Dumitru, directorul executiv al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), ne-a spus că, „în ciuda vremii nefavorabile, pe rafturile magazinelor românii vor avea vinuri foarte bune din recolta din acest an”.

Cât va costa vinul

Reprezentanții domeniului spun că nu este cazul să ne așteptăm la scumpiri, în pofida scăderii producției din acest an. Conducerea PNVV susține că prețul de vânzare al vinului nu va fi afectat, având în vedere supraproducția din anul precedent și stocurile generate, precum și intrarea pe rod a noilor suprafețe supuse programului de reconversie a plantațiilor de viță de vie.

Vinurile moldovenești nu-i sperie pe producătorii români

Faptul că, începând cu 1 septembrie, produsele „made in” Republica Moldova sunt scutite de taxe de import nu va afecta în niciun fel vânzările producătorilor români de vinuri, afirmă Emil Florian Dumitru, directorul executiv al ONIV. Conform acestuia, vinul moldovenesc nu este unul premium și, ca mod de prezentare, este departe de nivelul licorilor unor state europene cu tradiție în domeniu. „Pentru a avea succes pe piața europeană, producătorii din Republica Moldova trebuie să-și modifice modul de a vinifica și de a-și prezenta produsele”, adaugă șeful ONIV.