2015, CEL MAI BUN SEZON ESTIVAL din ultimii 10 ani. Aceleaşi tarife, şi în 2016

2015, CEL MAI BUN SEZON ESTIVAL din ultimii 10 ani. Aceleaşi tarife, şi în 2016

Cel puţin 1,5 milioane de turişti au fost înregistraţi în sezonul estival 2015 pe litoralul românesc, potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Reprezentanţii celor două asociaţii susţin că a fost cel mai bun sezon estival din ultimii 10 ani, asigurând că în vara lui 2016 tarifele vor rămâne la fel, chiar vor scădea uşor, datorită diminuării TVA la cazare şi alimentaţie publică.

Bursa de Turism, organizată pe litoral de FPTR şi ANAT a  adunat la Mamaia hotelieri şi agenţi de turism care au analizat sezonul estival 2015 şi au discutat despre planurile sezonului 2016.Din analiza efectuată de FPTR se estimează o creştere de 20% a sosirilor turiştilor pe litoral, faţă de anul 2014, dintre care 5% au fost străini şi 95% români. Creşterea numărului turiştilor se datorează vremii favorabile, facilităţilor fiscale, precum şi investiţiilor din turism realizate în acest an pe litoral”, a declarat pentru EVZ, primvicepreşedintele FPTR, Dragoş Răducan.

În privinţa tarifelor de pe litoral, acestea au rămas aceleaşi ca în 2014, sau au înregistrat o uşoară creştere de 5%. Scăderea TVA-ului la 9% la serviciile de cazare, dar şi scăderea TVA-ului la 9% la alimentaţie, au fost principalele motive care i-au determinat pe hotelieri să presteze servicii turistice la aceleaşi tarife cu cele de anul trecut. Cele mai scumpe sejururi au fost în Mamaia,unde valoarea medie a pachetului de 5 zile a fost 750 de lei. A doua staţiune în preferinţele turiştilor este Eforie Nord cu 525 lei sejurul de 5 zile, urmată de Saturn, cu valoarea medie de 510 lei pe persoană. Datorită investiţiilor masine, Venus vine puternic din urmă.    

În analiza prezentată de FPTR s-a scos în evidente una din probleme pe care le prezintă litoralul românesc, fiind vorba de concurenţa neloială între unităţile clasificate şi cele neclasificate. “Taxele şi impozitele mari generează evaziune, avem turişti, avem circulaţie turistică, se face consum în alimentaţia publică, baruri, cafenele, cluburi dar nu se colectează taxe”, a explicat Dragoş Răducan. Însă, potrivit preşedintelui FPTR, Mohammad Murad, “86% din turiştii  care au ajuns pe litoral au fost pozitivi la serviciile oferite de noi, iar veniturile operatorilor au crescut între 15 şi 20%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vicepreşedintele ANAT, Alin Burcea, a admis că “2015 a fost cel mai bun sezon estival din ultimii 10 ani”. Iar vicepreşedintele ANAT, Lucia Morariu susţine că pentru sezonul 2016, tarifele vor fi stabilite până la sfârşitul lunii septembrie. “Este şi simplu, din moment ce ele nu se modifică. Este foarte important de ştiut că în circa o lună de zile, vor fi pe piaţă vaucherele de vacanţă iar turiştii noştri trebuie sa aibă posibilitatea să cumpere din timp, contra vouchere de vacanţă, pachetele pe litoral la preţuri reduse, de înscrieri timpurii”. Preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală este foarte sigur. “Pentru 2016, ne asteptam  la o cerere foarte mare, va fi un sezon estival extrem de incarcat pentru noi, vom avea 1000 de locuri în plus la all inclusive”.

Subiectul dureros al viitorului sezon estival, pentru cei din industria hotelieră, sunt vacanţele şcolare, modificate, peste noapte, de ministerul educaţiei. Peste 10.000 de pachete turistice au fost vândute, deja, prin sistemul early booking, de către agenţiile de turism. Preşedintele ANAT, Aurelian Marin, spune că scurtarea vacanţei de vară şi modificarea celei de iarnă, afectează atât agenţiile de turism cât şi turiştii. “Vom incerca sa facem ceva pentru clienţii noştri, va fi greu, le vom amâna, sau devansa, sejururile, un ştiu, ar printre ei vor fi cu siguranţă destui care vor trebui sa meargă să-şi facă vacanţa”, şi-a arătat nemulţumirea Aurelian Marian.