2016, an RECORD pentru finalizarea de noi locuinţe în România

2016, an RECORD pentru finalizarea de noi locuinţe în România

Aproximativ 30.000 de locuinţe vor fi terminate în acest an în cadrul proiectelor rezidenţiale din România, în creştere cu aproape 20% faţă de anul anterior, 2016 fiind considerat de dezvoltatori ca fiind cel mai bun an din istoria pieţei rezidenţiale locale, conform unui studiu al unei companii de consultanţă.

Numărul livrărilor de locuinţe în Bucureşti şi împrejurimi va atinge un nou record în 2016, fiind estimat la 13.000, în creştere cu 20% faţă de 2015. Cea mai mare pondere a acestora, de aproximativ 53%, este încadrată pe segmentul mass market, anul 2016 marcând şi o majorare semnificativă a numărului de proiecte care ţintesc clasa de mijloc, în proporţie de circa 40%. 

Dezvoltatorii de ansambluri rezidenţiale din Capitală au finalizat şi lansat tot mai multe proiecte in zone semicentrale sau în imediata apropiere a polilor de dezvoltare a clădirilor de birouri, ceea ce a făcut ca în zonele Aviaţiei - Barbu Văcărescu şi Grozăveşti - Politehnica, dar şi Tineretului, să fie finalizate în acest an aproximativ 1.500 de unităţi, conform studiului realizat de Coldwell Banker Affiliates of Romania, citat de Agerpres. 

Adoptarea Legii dării în plată şi epuizarea primului plafon disponibil pentru finanţări prin Prima Casă a dus la o scădere a vânzărilor de locuinţe noi, scădere care a fost recuperată apoi după suplimentările fondurilor la acest program, dar şi după ce majoritatea instituţiilor finanţatoare a revenit la avansuri de 15% - 20% pentru un credit ipotecar. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, studiul estimează un grad de absorbţie, în 2016, de peste 70% a locuinţelor finalizate în Bucureşti, restul urmând a fi absorbit de piaţă, în cea mai mare parte în următoarele şase până la nouă luni, în funcţie de strategiile de business ale dezvoltatorilor şi de condiţiile macroeconomice. 

Cele mai mari pieţe rezidenţiale regionale din ţară au fost, în 2016, Cluj-Napoca, Constanţa şi Sibiu, cu peste 2.000 de unităţi estimate spre livrare în fiecare din aceste zone, urmate îndeaproape de Braşov, Iaşi şi Timişoara. Cele mai mari grade de absorbţie a noii oferte, de peste 90%, s-au înregistrat în Cluj-Napoca şi Braşov, procentul achiziţiilor realizate prin finanţare bancară fiind unul foarte redus, comparativ cu alte regiuni, precum Bucureşti.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat ieri că se analizează posibilitatea suplimentării sumelor pentru Programul "Prima Casă" pentru sfârşitul anului şi a precizat că este surprinsă de cererea mare din acest an. 

"Pentru sfârşitul acestui an, într-adevăr există cerere. Analizăm acum în ce măsură este o cerere reală. (...) Practic, acum suntem la nivelul de anul trecut cu sumele pentru Programul Prima Casă. Sinceră să fiu, nu mă aşteptam să fie cerere suplimentară în 2016 faţă de 2015. În 2015, am avut 200 de milioane nefolosite. Această cerere foarte mare pe 2016 ne surprinde pe toţi participanţii la piaţă. Analizăm în ce măsură e posibil şi fezabil să avem o suplimentare acum, iar pentru 2017 şi anii următori sumele vor fi disponibile", a spus Dragu, la Palatul Victoria. 

Creşterea numărului de tranzacţii

Şi datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară indică o majorare cu 8,6% a numărului de tranzacţii încheiate la nivel naţional în primele trei trimestre ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2015. 

Astfel, un număr de 703.509 de tranzacţii imobiliare a fost consemnat în primele nouă luni din acest an, în creştere cu peste 56.000 de tranzacţii comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cele mai multe tranzacţii imobiliare au fost efectuate în Capitală (69.678) şi în judeţele Ilfov (40.158) şi Timiş (32.836).