2016 e harți, pe urmă vine postul negru | CHIRURGUL POLITIC

2016 e harți, pe urmă vine postul negru | CHIRURGUL POLITIC

Fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu a revenit în paginile „Evenimentului zilei” cu o nouă rubrică. Începând de săptămâna viitoare analiza sa va fi publicată în fiecare luni, nu marțea ca până acum. EVZ vă invită să citiți diagnosticul pe care „Chirurgul politic” îl pune pentru cele mai importante evenimente ale săptămânii

Sosit într-o scurtă vizită de lucru la București, Klaus Iohannis acceptă modificări minore la Codul Fiscal, retrimis spre re-examinare Parlamentului. La o întâlnire ulterioară, „târgoveții” partidelor politice, pompos numiți „tehnocrați”, aplică sofisticata tehnică econometrică „mai iau eu una, mai lași tu două” și ajung la aceeași concluzie cu premierul și președintele, spre nemulțumirea specialiștilor BNR, care continuă să avertizeze că nu poate urma nimic bun după avalanșa populistă din 2015-2016. Și nu poți să nu le împărtășești îngrijorarea, când vezi că, după medici, au sărit și alte categorii de bugetari cu cereri neverosimile de mărire a salariilor începând cu anul viitor. Cum anul electoral e „sărbătoarea de dulce” a românilor, urmând ca după să intre iar în post negru auster, PNL și PSD se pregătesc intens de prima rundă, alegerile locale, când se așează pilonii pentru competiția parlamentară. Dihonia din cele două partide va da pe-afară în toamnă, când încep să se bată în cuie candidaturile. La PSD urmează și Congresul, crucial pentru așezarea taberei câștigătoare, iar la noul PNL, vechiul PDL continuă să înghită tot felul de umilințe din partea celor pe care i-a trecut puntea în 2014.

FOTO: Anul electoral e „sărbătoarea de dulce” a românilor, apoi aceștia intră iar în post negru auster

Ne puteți urmări și pe Google News

Orlando s-a trezit cu o „găurică”

Incapabil și azi să spună care sunt sursele de finanțare pentru gaura din buget produsă de preconizata scădere a taxelor, ministrul Finanțelor se mulțumește să declare că „nu mai are de acoperit o gaură mare, ci una mai mică” . Adevărul e că Iohannis, îmbățoșat peste măsură când i-a venit Codul la promulgare, având și sprijinul vocilor experte de la BNR, a cedat ușor în fața lui Ponta, acceptând două schimbări nesemnificative – scăderea TVA de la 24% la 20% (în loc de 19%) și menținerea accizei pe carburant în 2016. Croitoru, BNR, consideră dezamăgitor rezultatul negocierilor între decidenți și atrage atenția că perspectivele rămân sumbre, în contextul în care se vorbește de creșteri salariale greu de închipuit fără a mări marja deficitului. Probabil că la presiunile liberalilor, care nu voiau să se facă prea tare de râs, mai degrabă decât la tânguielile lui Ponta, șeful statului s-a înmuiat și a „mai lăsat de la el”, de parcă Moș Crăciun va plăti în 2019 oalele sparte azi de populiști.

Lapte și miere pentru bugetari

Principialul Victor Ponta, care se opusese în prima fază creșterii indemnizațiilor pentru primii oameni în stat, după regula corectă a întocmirii întregii grile de salarizare, mai abdică o dată de la acest principiu sănătos și promite să le dea medicilor cu 25% mai mult la salarii chiar din această toamnă. Greșeala, nu știm dacă deliberată sau nu, a declanșat un lanț de milogeli și amenințări sindicale, așa cum era de așteptat, cărora e greu de crezut că acest guvern le va putea face față. Bonus de la premier pentru medici și șpaga legalizată, în fapt, o umilire a acestei categorii profesionale, căreia i s-a dus buhul în societate pentru intervențiile medicale cu mâna- n întinsă. Relaxarea fiscală combinată cu măririle salariale, pe lângă faptul că stimulează „în gol” consumul, va produce un deficit bugetar de aproape 5%, așa cum avertizează Consiliul Fiscal. Dar sarabanda pomenilor electorale a debutat atât de zgomotos încât politicienii sunt pur și simplu surzi la orice semnal de alarmă pe care tehnocrații adevărați îl trag în această perioadă. Teama de a fi văzuți drept propovăduitorii „Lăsatei secului” îi face pe toți parlamentarii, de la stânga la dreapta eșichierului, să aplaude orice măsură de creștere a salariilor la stat, fără să se gândească o clipă că mai sunt vreo 4 milioane de salariați în sectorul privat care se uită salivând în vitrină. O nouă criză, cum a fost cea din 2009-2011, va lovi prima oară exact în buzunarele acestor lucrători, care n-au avut șansa unui locșor călduț la sânul lăptos al bugetului.

PNL joacă la locale împotriva PDL

După ce au pierdut 400 de primari printr-o ordonanță neconstituțională dată de PSD înaintea prezidențialelor și neputincioși până acum să remedieze efectele ei, liberalii își permit luxul să mai trimită la plimbare și alți edili. Așa de pildă, mai mulți lideri din vechiul PNL, ca din senin, îi transmit semnale voalate lui Boc că nu prea e binevenit în partidul lor și că se pot lipsi de candidatura lui, mai mult ca sigur victorioasă, la alegerile in 2016. Jocurile mărunte din partide întotdeauna bat orice logică a câștigării punctelor în fața adversarului. În cazul acesta, Atanasiu, vrând să se încoroneze rege peste tot Ardealul, de altfel, zona cu cele mai mari resurse din România, încearcă să elimine, rând pe rând, dominația vechiului PDL, bine înrădăcinată în ultimii opt ani. Că o asemenea antagonizare a puternicelor fiefuri pedeliste nu face niciun bine scorului liberalilor (care deja s-au văzut cu sacii guvernării în căruță, deși Dragnea nu și-a spus ultimul cuvânt) este aproape o afirmație de bun simț. Dar bunul simț și miopia nu au făcut niciodată casă bună în nicio strategie politică.