2.500 de turiști au descoperit ”Tărâmul Tuberozelor”, în România

2.500 de turiști au descoperit ”Tărâmul Tuberozelor”, în România

Fata care gătește cu flori a adus 2.500 de turiști într-un sat românesc necunoscut până cum acestora. Timp de trei zile, vizitatorii au dublat populația localității Hoghilag, de lângă Sighișoara, singurul loc din România unde, de zeci de ani, se cultivă tuberoze. Romana Rista, tânăra cunoscută drept Fata care gătește cu flori, a organizat aici , week-end-ul trecut, prima ediție a Sărbătorii Tuberozelor, un eveniment unic în România.

Sărbătoarea Tuberozelor, un eveniment-concept care reprezintă prima sărbătoare culturală a florilor de tuberoze din România, a adus la Hoghilag, lângă Sighișoara, în weekend-ul 5-6 august, aproximativ 2.500 de turiști din țară și din străinătate. Publicul din orașe precum București, Constanța, Cluj dar și din Franța, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Danemarca, Canada și Brazilia s-a bucurat de un tur al culturilor de tuberoze în 20 dintre gospodăriile în care sătenii cultivă florile, unic în România. “Ne-am dorit să abordăm Sărbătoarea Tuberozelor ca pe un eveniment - concept în primul rând pentru că bogăția tradițională și culturală din Hoghilag este atât de diversă! În plus, prin alăturarea tradițiilor, dar și a modernității - am avut inclusiv un atelier de parfumerie al unei doamne care își dă doctoratul la Viena în acest domeniu -, am reușit să demonstrăm că excelența nu are, de fapt, granițe. Mobilizarea a fost una excepțională, în linia rigorilor săsești care s-au imprimat în structura acestor locuri și a oamenilor de aici’’, spune Romana Rista, director executiv al evenimentului Sărbătoarea Tuberozelor.

Satul Hoghilag de lângă Sighișoara este supranumit Tărâmul Tuberozelor, fiind primul loc din România unde se cultivă tuberoze încă din anii ’60. Din cei 2.500 de turiști prezenți, peste 500 s-au înscris la un tur unic în România al culturilor de tuberoze în grădinile localnicilor. În premieră, în cadrul Sărbătorii Tuberozelor, sătenii din Hoghilag și-au deschis porțile și pentru a caza turiști. Organizatorii au realizat în premieră și harta Tărâmului Tuberozelor care include toți cultivatorii din comuna Hoghilag.

În zilele festivalului, au fost organizate numeroase ateliere si workshop-uri creative cu valoare culturală desfășurate în curtea Bisericii Evanghelice din Hoghilag.  Biserica Evanghelica din Hoghilag atestată încă din anul 1446 a fost redată, astfel, circuitului turistic, la 27 de ani de când sașii au fost nevoiti sa părăsească Transilvania.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot în curtea bisericii s-a desfășurat și atelierul de gătit cu flori organizat de Romana Rista, dar și  Parfumul de vin, de la moft la pasiune, susținut de somelierul Delia Banga de la Crama Noastră, atelierul de bijuterii florale cu Ioana Mihai Nechifor, un florist premiat international, dar și cel de creații parfumate cu Iulia-Victoria Neagoe, precum și Alchimia plantelor cu Sava Raul, și atelierul de împletituri florale pentru copii susținut de Livia Dumitru s-au numărat printre principalele atracții ale evenimentului. Curtea Bisericii Evanghelice a găzduit, de asemenea, și un târg de bucate locale intitulat Slow food din Hoghilag, Valchid și Prod.

Participanții la tururile nocturne de vizitare a grădinilor de tuberoze au fost întâmpinați cu o degustare de vin cu zmeură, băutură specifică satului Hoghilag.

”Succesul evenimentului Sărbătoarea Tuberozelor este o confirmare a valorii acestor ținuturi și a imensului potențial turistic pe care îl are comuna Hoghilag. Ne propunem să prezentăm, an de an, cât mai mult din specificul acestor locuri, să îi punem pe localnici în lumină și să ne deschidem porțile pentru turiști. Mai mult, Hoghilag va deveni o destinație turistică de excelență, atestată la nivel european”, a declarat Nicu Lazăr, primarul comunei Hoghilag.