32 de primării s-au angajat în "bătălia" reciclării

32 de primării s-au angajat în "bătălia" reciclării

Primăriile din 32 de localităţi s-au înscris anul acesta în cea de-a doua ediţie a competiţiei "Oraşul Reciclării", lansată de Eco-Rom Ambalaje.

"Bătălia" reciclării are loc în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014, iar primăriile înscrise se vor lupta pe mai multe "fronturi": cel al calităţii serviciilor de colectare separată a deşeurilor de ambalaje, al celor mai bune "muniţii" de conştientizare şi mobilizare a populaţiei pentru a separa deşeurile şi, în final, al celor mai mari cantităţi de deşeuri de ambalaje colectate.

,,Continuăm şi anul acesta bătălia simbolică între primării pentru titlul de "Oraşul Reciclării" 2014 cu şi mai multe municipii înrolate în această luptă comună în vederea dezvoltării sistemului de colectare separată. Chiar dacă România a atins, prin aportul substanţial al producătorilor de bunuri ambalate, obiectivul prevăzut de legislaţia europeană de reciclare a 60% din deşeurile de ambalaje puse pe piaţă, în practică, la nivel operaţional, sistemele locale de gestiune a deşeurilor încă sunt în construcţie. Eco-Rom Ambalaje investeşte anual 35% din aportul membrilor săi în parteneriatul cu autorităţile locale, iar rezultatul este unul important – peste 450 de acorduri încheiate cu autorităţi admnistrative şi un nivel de participare al populaţiei cu 40% mai mare faţă de acum 4-5 ani. Mulţumim celor care ni s-au alăturat programului "Oraşul Reciclării" şi le dorim ca principale arme şi muniţii folosite în luptă să fie aceleaşi pe care şi noi le folosim, respectiv: eficienţa, performanţa şi transparenţa", a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

32 de municipalităţi în care Eco-Rom Ambalaje susţine dezvoltarea serviciilor de colectare separată au răspuns pozitiv chemării la luptă: Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti-Sectoarele 3 şi 6, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Focşani, Iaşi, Mediaş, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, Bârlad, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploieşti, Slatina, Suceava, Târgu Secuiesc, Vaslui. La finalul celor 6 luni, câştigătorul va obţine titlul de ,,Oraşul Reciclării" şi marele premiu: o zonă eco wi-fi, un spaţiu inedit de relaxare, 100% eco şi cu acces liber la internet în valoare de 12.000 euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Deşeurile şi gestiunea lor sunt o prioritate dar şi o provocare, obligaţia reducerii cu 15% a deşeurilor depozitate fiind o misiune dificilă a autorităţilor locale, dar nu imposibilă. Eficienţa în domeniul serviciilor publice nu poate exista decât prin implicare, obiective comune şi strategii pe termen lung. Iar rolul nostru, al primarilor, este să acţionăm în această direcţie, urmărind, desigur, interesul comunităţii pe care o conduc. De aceea, felicit iniţiativa Eco-Rom Ambalaje de a continua acest proiect de succes şi a susţine implicarea primăriilor participante într-o competiţie în care câştigătorii sunt, de fapt, cetăţenii", a declarat Tudor Pendiuc, Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România.

Cele 32 de municipalităţi înscrise în competiţie însumează peste 4 milioane de locuitori din totalul de 9 milioane care au acces la sistemul de colectare separată a deşeurilor de ambalaje cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje. Organizaţia a demarat primele proiecte pilot de colectare separată a deşeurilor de ambalaje, în parteneriat cu autoritatea locală şi operatorii de salubritate desemnaţi, în anul 2005. În timp, a dezvoltat un model de parteneriat care condus la dezvoltarea serviciilor publice de profil în peste 450 localităţi. Investiţiile cumulate, constând în infrastructură de colectare separată pusă la dispoziţia populaţiei (containere colorate şi saci pentru fiecare tip de material: hârtie, sticlă, plastic şi metal), se ridicau la 22 milioane lei la finalul anului 2012.