33.000 de lucrări lipsesc de la Biblioteca Pedagogică

33.000 de lucrări lipsesc de la Biblioteca Pedagogică

Corpul de Contrul al primului ministru a depistat dispariția a zeci de mii de cărți, casete audio și CD-uri din patrimoniul bibliotecii. Executivul dă vina pe fostul director, Carmen Leocadia Pozo Pesantez, iar reprezentanții instituției de cultură acuză jocuri murdare.

După ce Executivul a desființat, la finele anlui trecut, printr-o Ordonanță de Urgență, Biblioteca Națională Pedagogică și a transformat-o într-o simplă secție a Bibliotecii Centrale Universitare, asaltul asupra instituției a continuat cu un control al Corpului de Control. Rezultatul verificărilor a fost comunicat la sfâșitul săptămânii: s-au depistat numeroase nereguli comise de fosta conducere care s-a opus desființării instituției. Inspectorii au făcut și o sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte.

Astfel, au fost găsite peste 33.000 de lucrări lipsă (cărți, casete, CD-uri), dar și drepturi bănești încasate ilegal de Carmen- Leocadia Pozo Pesantez, fostul director al bibliotecii. La solicitarea Corpului de Control, în luna aprilie a acestui an, reprezentanţii Bibliotecii Centrale Universitare au verificat colecţiile fostei Biblioteci Pedagogice şi au constatat lipsa a 33.897 unităţi biblioteconomice, dintre care 61 cărți publicate înainte de 1900, se arată întrun comunicat al Guvernului României.

Angajări ilegale

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, inspectorii arată că, de fapt, Carmen Pesantez nici nu mai putea ocupa, legal, postul de conducere, deoarece în octombrie 2010 a fost introdusă condiţia ca persoana care aspiră la acest post trebuie să fie cadru didactic universitar, iar aceasta nu îndeplinea cerinţa.

În plus, Carmen Pesantez și-ar fi majorat salariul, și-ar fi acordat compensații și spor de fidelitate, cu drepturi salariale suplimentare de 45.651 lei. Aceasta este acuzată că a angajat 12 persoane, fără aprobarea ministerului, generând cheltuieli în plus de 736.739 lei.

Dacă fostul șef al bibliotecii nu a putut fi contactat, reprezentanți ai unității ne-au precizat că lucrările lipsă sunt în arhive, dar au fost trecute sub alte coduri față de cele luate în considerare de inspectori. „Este doar o problemă birocratică, nu pot lipsi 30.000 de cărți”, ne-a spus acesta.