5 lucruri pe care trebuie să le învețe românii care vin în Anglia

5 lucruri pe care trebuie să le învețe românii care vin în Anglia

De când s-a eliminat obligativitatea vizelor de muncă pentru Marea Britanie, din ce în ce mai mulți români aleg această țară ca destinație pentru a-și strânge bani pentru un viitor mai bun.

Surse neoficiale susțin că peste 400.000 de români ar fi la ora actuală în toată Marea Britanie și numărul este în continuă creștere. Deși tipurile de oameni care aleg să se mute către Anglia și celelalte regiuni din regat sunt din ce în ce mai diverse, cu toții suferă o formă sau alta de șoc cultural când ajung și se stabilesc aici.

Tehnologia prezentă peste tot și digitalizarea unor procese și servicii cu care te confruții zi de zi, îi face pe mulți să simtă puși în mare dificultate și să simtă intimidați. Cred că toți românii ar trebui să se ajute între ei să treacă mai ușor peste eventualele dificultăți. De aceea, am alcătuit o listă de lucruri pe care trebuie să le învețe românii când vin în Anglia și care le vor prinde bine:

1.    Minim de engleză - asta pare a fi de la sine înțeles, dar sunt mulți care vin în speranța că vor prinde repede limba așa cum au făcut în Spania și Italia. Engleza este total diferită și le va fi greu românilor să se descurce fără un minim de cunoștințe, așa că e bine să se pregătească în avans pentru a-și face viața mai ușoară. În Londra, jumătate din populație este imigrantă și de aceea oamenii au o toleranță ridicată pentru alte culturi și comportamente, așa că mai poți scăpa cu puține cuvinte și multe gesturi. În restul Angliei însă, unde merg cei mai mulți dintre români, este bine să ai cunoștințe de bază de engleză pentru că oamenii nu sunt la fel de deschiși și nu te vor înțelege dacă nu vorbești limba locală. 2.    Să se facă prieteni cu internetul - aici multe din servicii și procesele care altădată erau executate de un funcționar s-au mutat pe internet. Așadar, acesta este cel mai bun loc unde trebuie să cauți înainte de a lua orice decizie. Că este vorba de cardul de sănătate, școala copiilor, drepturile tale ca și chiriaș sau cum să îți faci un cont bancar - cel mai bine este să te informezi personal de la surse de încredere. O greșeală pe care o fac românii este să asculte de sfaturile altor prieteni români care cel mai adesea au informații greșite sau incomplete. Prin puțină cercetare pe internet poți afla multe informații care o să te ajute să economisești, să afli cum să eviți situațiile neplăcute, să accesezi tot felul de beneficii. 3.    Să utilizeze cardul bancar pentru a face plăți - un cont bancar și un card în Marea Britanie la una din băncile locale sunt indispensabile. De la plata facturilor, asigurărea la mașina și chirie: totul se plătește online prin internet banking. Mai mult de atât, prin debitare directă sau plată online, majoritatea companiilor oferă anumite reduceri versus plata cash la ghișeu. E mai ieftin și pentru ei și pentru cei care folosesc cardurile și conturile bancare. 4.    Să trimită bani acasă într-un mod ușor și mai ieftin - cei mai mulți care decid să meargă în Anglia o fac din considerente financiare. Așa că trimit des bani acasă unde plănuiesc să se întoarcă la un moment dat.  Băncile și metodele cunoscute de a trimite bani celor dragi - banii cash - sunt scumpe și necesită timp și drumuri. De aceea e bine să te informezi: pe piață sunt alternative mult mai ieftine și poți face asta tot folosind internet bankingul sau cardul de debit local. 5.    Să (re)învețe să împartă casa și chiria cu necunoscuți - în Anglia este un lucru foarte comun să închiriezi o cameră, ca pe vremea studenției, și să împarți bucătăria, baia și frigiderul cu alte persoane, unele chiar și de alte naționalități. Trebuie să te pregătești pentru asta, pentru că la început cei mai mulți nu au posibilitatea financiară de a închiria o locuință individual, mai ales dacă au venit să strângă bani pentru o reîntoarcere acasă. Și aici e bine să te documentezi înainte ca să te asiguri că eviți situațiile neplăcute.

Ne puteți urmări și pe Google News

Românii care vor să reușească în străinătate trebuie să învețe să se documenteze cu privire la modalitățile în care își pot îmbunătăți viața odată ajunși în diaspora. Internetul este și va fi cea mai accesibilă și ușoară cale de a face asta. Cu toate acestea, puțini sunt deschiși să folosească asta când vine vorba de decizii financiare sau care implică investiții pentru că nu au încredere în mediul online. Provocarea vine din faptul că în Marea Britanie, lucrurile sunt mult avansate comparativ cu România sau alte state europeene. Aici totul este digitalizat, iar informația stă la dispoziția oricui dacă acesta știe să o acceseze și învață să o folosească.

Calitatea vieții românilor din diaspora va crește odată cu contribuția lor în economia gazdă și în cea de acasă dacă aceștia vor începe să participe la programe de educație financiară.  

Elena Grapă, 26 de ani, locuiește în Marea Britanie de 2 ani de zile, licențiată în Comunicare și Relații Publice, este Community Manager pentru România la TransferGo.

Autor: Elena Grapă

Elena Grapă