50.000 de oameni la funeraliile avocatului kurd ASASINAT la Diyarbakir

50.000 de oameni la funeraliile avocatului kurd ASASINAT la Diyarbakir

Întregul oraș Diyarbakir i-a adus duminică omagiul celui mai mare apărător al cauzei kurzilor al drepturilor omului, avocatul Tahir Elçi, ucis într-un schimb de focuri între poliție un grup de persoane înarmate neidentificate.

Numeroși confrați ai victimei, îmbrăcați în robe, printre care președintele consiliului național al barourilor din Turcia au purtat sicriul învelit în drapelul kurd, în culorile roșu, galben și verde, în mjlocul unei mulțimi de peste 50.000 de persoane, care purta o imensă bandă neagră pe care scria „Nu te vom uita!”

„Martirii nu mor, Tahir Elçi este nemuritor”, au scandat manifestanții, în limba kurdă, scrie Le Parisien.

Elçi a fost asasinat sâmbătă la Diyarbakir, la sfârșitul unei conferințe de presă pe care o ținuse. Un schimb de focuri a izbucnit atunci între niște oameni înarmați, rămași neidentificați, și polițiști.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avocatul a fost lovit de un glonț în cap, fără a fi clar dacă a fost țintit în mod expres, sau era vorba de un glonț rătăcit.

Partizanii lui Tahir Elçi au denunțat un „asasinat”, însă premierul islamist-conservator Ahmet Davutoglu a refuzat să confirme.

Cunoscut pentru moderația sa, avocatul era de mai multe săptămâni obiectul mai multor anchete judiciare, după ce a declarat la televiziune că PKK „nu este organizație teroristă”.

Pentru „apologie a terorismului”, risca șapte ani și jumătate de închisoare.