505 ani de închisoare pentru şeful poliţiei secrete de pe vremea lui Pinochet

505 ani de închisoare pentru şeful poliţiei secrete de pe vremea lui Pinochet

Manuel Contreras, fost şef al poliţiei secrete al dictatorului chilian Augusto Pinochet şi închis pe viaţă pentru crime împotriva umanităţii, totalizează 505 ani de închisoare, cea mai lungă pedeapsă din istoria ţării, după o nouă condamnare.

Contreras, în vârstă de 86 de ani, aflat în închisoare din 2005, a fost condamnat de Curtea Supremă la 15 ani de închisoare în plus pentru asasinarea în noiembrie 1973 a unui cuplu de lideri ai Mişcării stângii revoluţionare (MIR), scrie Agerpres.  Cei doi militanţi, actriţa Ana Maria Ortiz şi politologul Alejandro de la Barra, au fost împuşcaţi de agenţi ai Direcţiei naţionale de informaţii (DINA), poliţia politică din timpul celor mai sângeroşi ani ai dictaturii.

Manuel Contreras a afirmat într-un interviu acordat postului de televiziune CNN-Chile, difuzat în ajunul celei de-a 40-a aniversări a loviturii de stat militare de la 11 septembrie 1973, că victimele DINA "au murit în luptă" şi că el nu a ordonat nici dispariţii, nici tortură.

DINA a folosit până la 60.000 de persoane, printre care agenţi, informatori şi reţele în străinătate, şi se ocupa, de asemenea, de închisorile secrete, fiind responsabilă numai în faţa generalului Augusto Pinochet.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea a fost creditată, printre altele, cu asasinarea în 1976 la Washington a fostului ministru de externe Orlando Letelier, în 1974 în Argentina a fostului comandat şef al armatei Carlos Prats, dar şi cu agresiunea asupra democrat-creştinului Bernardo Leighton, răniţi de gloanţe în 1975 la Roma.

Manuel Contreras, până în 1977 colaboratorul apropiat al generalului Pinochet, a acumulat pedepse de sute de ani de închisoare în total, în cadrul mai multor procese pentru încălcarea drepturilor omului comise în perioada dictaturii care a făcut peste 3.200 de morţi şi a ordonat torturarea a circa 38.000 de persoane.

Augusto Pinochet a încetat din viaţă pe 10 decembrie 2006 fără să fi fost condamnat vreodată