A apărut depozitul cu dobândă zero barat

A apărut depozitul cu dobândă zero barat

Bonificațiile acordate de bănci pentru economiile la termen ale românilor au scăzut accelerat. Inevitabilul s-a produs: una din instituții nu mai oferă absolut nimic celor care își țin banii în depozitele în valută

Este vorba despre Intesa Sanpaolo Bank, care are o dobândă de zero la sută pentru economiile în euro sau dolari cu maturitate de numai o lună. Mai mult, banca oferă aceeași dobândă indiferent câți bani ar avea respectivul client în cont – fie că e vorba de 1.000 de euro, fie că e vorba de 10.000 de euro. Contactați de EVZ, reprezentanții băncii ne-au declarat că instituția este orientată în special spre segmentul persoanelor juridice. Deși nu va renunța să ofere servicii și persoanelor fizice, banca nu se concentrează pe acești clienți.

Desigur, zero la sută dobândă nu înseamnă că românii își vor retrage din bancă tot atâția bani cât au depus. Asta deoarece suma economisită va fi diminuată de celelalte comisioane practicate de Intesa.

Singura veste „bună” este că la o dobândă zero nici statul va mai percepe impozit de 16%, cum face de obicei. 16% din zero este tot zero.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dai 55 de lei băncii ca să-ți păstreze banii

Am făcut un calcul pentru a vedea ce se întâmplă dacă păstrezi 10.000 de lei într-un astfel de depozit, timp de o lună.

Să adunăm comisioanele. Pe de o parte, banca percepe un comision de 5 lei ca să deschizi contul curent (necesar în cazul oricărui depozit).

În plus, are și un comision de administrare de 1,25 lei, însă doar dacă ții banii în bancă mai mult de o lună. De departe cel mai scump comision este cel de retragere a banilor de la casierie, care este de 0,5% din sumă – așadar 50 de lei (la un depozit de 10.000 de lei). Per total, potrivit calculelor EVZ, rezultă că cine ține 10.000 de lei o singură lună în bancă, va ieși în pierdere cu 55 de lei și va retrage numai 9.945.

Bănci mari, dobânzi minime

Apariția dobânzilor nule la depozite este un semnal care anunță ce ar putea urma pe piața economiilor, mai ales că în țări din Europa au apărut deja depozitele cu dobândă negativă. Alte bănci de la noi, chiar dacă oferă ceva mai mult de zero la dobândă, o fac doar simbolic: ING și BCR au, tot la depozitele pe o lună, o dobândă de 0,01%, iar BRD și CEC Bank - 0,05%.

Dacă un client este dispus să își țină banii într-un depozit o perioadă ceva mai îndelungată, trei luni, atunci va primi o dobândă ceva mai mare de minimum 0,45% și maximum 1,1%, potrivit conso.ro.

De departe cele mai mari dobânzi sunt acordate acum de bănci la economiile pe un an, atât în lei, cât și în valută.

Forțați să apelăm la bănci

În ciuda dobânzilor tot mai mici pe care le oferă băncile, românii sunt împinși să își țină banii la bancă. Constrângerea vine dinspre legi apărute recent în România. Legi care nu ne mai permit să facem plăți cash sau să primim bani lichizi, peste o anumită sumă. Concret, de anul trecut, din mai, o persoană fizică nu va mai putea achita către o altă persoană fizică mai mult de 50.000 de lei bani gheață, în cursul unei singure zile. Pentru sume mai mari persoana în cauză va fi obligată să deschidă un cont la bancă. Operaţiunile în numerar între firme şi persoane fizice sunt limitate la 10.000 de lei pe zi.