Harta localităților fantomă din România

Harta localităților fantomă din România

Un număr de 126 de localități din România, adică 1% din totalul unităților administrative teritoale, nu mai sunt locuite. Unele au dispărut cu totul de pe fața pământului, iar din altele au rămas doar ruine. Între zidurile astfel rămase mai mișună doar animalele sălbatice.

Satele fantomă pot fi descoperite pe o hartă interactivă realizată săptămâna aceasta de un grup de cercetători de la Coaliția pentru Date Deschise. Harta poate fi consultată online, accesând www.arcgis.com.

Potrivit  realizatorilor hărții, satele fantomă descoperite sunt în general localități pustii, fără locuitori, din care au mai rămas doar case în degradare. Pe de altă parte, mai sunt și localități fictive care în realitate se află acum pe fundul unui lac de acumulare sau care au dispărut în urma unor inundații, alunecări de teren ori în urma construcției Canalului Dunăre – Marea Neagră. ”Unele din aceste localități nu au nici o construcție, nu au căi de acces și pot fi localizate pe un teren viran doar în baza hărților istorice. Altele au fost mutate în componența unor localități vecine păstrându-se totuși și denumirea localității comasate ce trebuia să dispară. Toate aceste localități fictive au coduri poștale cu toate că în multe cazuri nu există nici o locuință, nici măcar în paragină”, informează realizatorii hărții. Ei propun autorităților să radieze localitățile depopulate.

Numai în județul Hunedoara  se găsesc șapte sate-fantomă. Este vorba de Bastea (Lăpugiu de Jos), Bunești ( Balșa), Ciumița (Tolești), Mesteacăn (Răchitova), Ticera (Bulzeștii de Sus), Mosoru și Curpenii Silvașului ( Toplița). În județul Timiș sunt depopulate următoarele localități: Bunea Mică ( Făget), Checheș(Secaș), Cireșu Mic ( Criciova). În Caraș Severin singura localitate fără oameni e satul Lindenfeld ( Buchin), în vreme ce în județul Arad nu există niciun sat depopulat.

Ne puteți urmări și pe Google News