A început scandalul manualelor digitale pentru clasa a III-a

A început scandalul manualelor digitale pentru clasa a III-a

Uniunea Editorilor din România avertizează că haosul de la lictațiile pentru manualele pentru clasele I și a II-a se va repeta și la cele pentru clasa a III-a, situație cu atât mai gravă cu cât licitația a fost anunțată și mai târziu ca anul trecut.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) şi Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) n-au învăţat nimic din catastrofa licitaţiei pentru manualele de clasa I şi a II-a din 2014, începută foarte târziu (abia la 14 martie), gestionată defectuos şi finalizată cu mult după începerea anului şcolar, ceea ce a determinat o bulversare fără precedent a întregii societăţi", au declarat, astăzi, reprezentanţii Uniunii Editorilor din România (UER), afirmând că au analizat documentaţia pentru achiziţia noilor manuale de clasa a III-a.

Aceştia mai spun că deşi ministrul Educaţiei a asigurat, recent, că sistemul este mai bine pregătit, situaţia este mult mai gravă.

"Licitaţia a fost anunţată în 23 aprilie, cu o lună şi jumătate mai târziu ca în 2014, şi este grevată de mari deficienţe juridice şi de organizare, care anunţă un nou dezastru educaţional: manuale ieftine, elaborate pe fugă, evaluate după ureche, selectate de cadrele didactice pe drumuri de vacanţă şi distribuite în şcoli până la Crăciun. Practic, MECS şi CNEE, care tratează problema manualelor cu nepăsare, aroganţă şi dispreţ, vor să perfecţioneze catastrofa administrativă de anul trecut, pentru care nimeni n-a fost tras la răspundere, deşi consecinţele au fost devastatoare pentru şcoală şi societate, afectând calitatea învăţământului", consideră UER, citată de Mediafax.

Ne puteți urmări și pe Google News

Editorii mai spun că incompetența celor care au organizat această nouă achiziţie va duce din nou la un "simulacru de competiţie", cu un număr restrâns de posibili câştigători pe lot (trei faţă de şase în 2014), după ce au fost eliminate printr-un prag abuziv ofertele cu preţuri de 14% peste cel mai mic preţ (chiar dacă au cel mai performant conţinut).

"După o evaluare pe criterii farmaceutice, dar care lasă loc la uriaşe interpretări, ce vor genera probabil numeroase contestaţii, se va ajunge în august ca proiectele să fie selectate pe fugă de cadrele didactice aflate în vacanţă, iar producţia şi distribuţia manualelor (printate şi digitale) să se încheie cu mult după începerea noului an şcolar", au mai precizat editorii.

UER susţine că există o soluţie simplă, respectiv piaţa liberă de manuale, care funcţionează peste tot în Europa, dublată de o reală protecţie socială a elevilor proveniţi din familii aflate în dificultate. Practic, ministerul ar trebui doar să avizeze conţinutul manualelor, iar achiziţia să fie realizată de şcolile beneficiare ale bugetelor descentralizate.

La rândul său, ministrul  Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat pe 23 aprilie că nu poate garanta finalizarea la timp a licitaţiei pentru manualele de clasa a III-a, explicând că nu se poate garanta pentru nicio achiziţie publică, dar că elevii vor avea din toamnă manuale pe bănci, noi sau vechi, deoarece sunt "transmisibile".

În anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a, care urmau să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală, nu au primit noile materiale la început de an şcolar, fiind folosite o perioadă tot pe cele vechi.