A rămas în istoria presei mondiale. Povestea tumultoasă a vieții unei jurnaliste adevărate

A rămas în istoria presei mondiale. Povestea tumultoasă a vieții unei jurnaliste adevărate

Britanica Clare Hollingworth a fost prima jurnalistă care a anunțat începerea celui de-al Doilea Război Mondial. A făcut apoi carieră în presa vremii și s-a stins din viață la 105 ani

Deși nu lucrase deloc ca reporter, tânăra Clare Hollingworth a fost angajată, ca și corespondent, de publicația britanică Daily Telegraph.

FOTO: Clare Hollingworth și logodnicul ei, pe vremea aceea, Geoffrey Hoare, în Palestina, în anii 1940

Ne puteți urmări și pe Google News

A zburat la Berlin, apoi la Varșovia, apoi a luat trenul până la orașul polonez de frontieră Katowice, unde a împrumutat mașina consulului general al Marii Britanii. „Ești o tipă amuzantă!”, i-a spus el, râzând, când femeia, atunci de doar 27 de ani, i-a povestit că traversase, singură, granița în Germania.

Prima aventură

Granița era atunci deschisă doar pentru mașinile diplomatice, iar soldații au salutat steagul britanic, în timp ce ea trecea frontiera. A povestit că într-un magazin, unde a încercat să cumpere săpun, i s-a spus că tot stocul trebuie trimis obligatoriu la Berlin. A condus mai departe, iar pe distanța de 3 km între Hindenburg și Gleiwitz, „65 de motocicliști militari au depășit-o”. A văzut apoi tancurile germane masate la graniță.

FOTO;Hollingworth, alături de fotograful britanic Tim Page, în Saigon, în 1968

Prima pagină a cotidianului Daily Telegraph titra, în 29 august 1939: „1.000 de tancuri, masate la granița poloneză” - ea nu era semantă, scria doar atât: „transmite corespondenta noastră”.

Trei zile mai târziu, Clare s-a trezit la 5 dimineața din cauza raidurilor aeriene ale forțelor germane, l-a sunat pe Hugh Carleton Greene, corespondentul din Varșovia al publicației, un telefon pe care bărbatul îl descria mai târziu ca „cel mai dramatic moment al vieții sale”. „A început!”, a spus ea. Începuse a doua conflagrație mondială.

Reporter de război, decenii la rând

A fost apoi reporter de război pentru multe alte publicații celebre.

În 2000, BBC i-a acordat un premiu pentru întreaga carieră, după ce o premiase, în 1963, pentru relatările din războiul algerian.

A fost supranumită „decanul” corespondenților de război, iar cariera sa „a fost o istorie a conflictelor din secolul 20”.

Ultimii ani, la Hong Kong

Jurnalistă hotărâtă, Clare a sfidat barierele și a reușit să „fenteze” moartea de mai multe ori în timpul „misiunilor”. Și-a petrecut cea mai mare parte a vieții pe linia frontului, în războaiele lumii din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Vietnam, scriind pentru ziare britanice. A trăit ultimii 30 de ani ai vieții sale în Hong Kong, fiind unul dintre puținii jurnaliști care au rămas în China, în anii 1970. A fost decorată de Regina Elisabeta a II-a cu Ordinul Imperiului Britanic în grad de Ofițer. Fostul premier britanic Ted Heath și fostul guvernator al Hong Kongului, Chris Patten, erau fani ai jurnalistei, ca și numeroși generali britanici.

Biografia ei, scrisă recent de un nepot

Clare Hollingworth s-a născut în 10 octombrie 1911, într-o familie de clasă medie din satul Knighton din Anglia. Tatăl ei conducea o fabrică de încălțăminte, înființată de bunicul ei. A urma cursuri în limba croată, la Universitatea din Zagreb, relații internaționale în Elveția și studii slavone la Londra. A lucrat ca secretară și apoi pentru o organizație de caritate britanică, pentru refugiați, în Polonia, scriind, ocazional, articole despre războiul care bătea la ușă, în Europa. Prietenii i-au influențat decizia de a se apleca mai mult asupra jurnalismului, decât a politicii.

FOTO: Hollingworth, undeva în Palestina, imediat după al Doilea Război Mondial

Poveștile strănepotului

Strănepotul ei, Patrick Garrett, a scris o carte, „Despre averi de război”, în care descrie drumul spectaculos în viață al Clarei Hollingworth. A reușit săși construiască o carieră într-un domeniu dominat de bărbați, fără a se considera o feministă, dar spunea că femeile nu trebuie tratate diferit față de bărbați, pentru că asta le îngreuna munca jurnalistelor de război, spune Garrett. Clare a scris și despre comunismul din statele Europei de Est, despre spionajul din timpul Războiului Rece - pentru mai multe publicații, printre care The Economist, Daily Express, International Herald Tribune, Asian Wall Street Journal, până la o vârstă înaintată.