Abuzurile „Procurorului zdreanță” de la DNA

Abuzurile „Procurorului zdreanță” de la DNA

Dezvăluirile făcute de postul România TV, în care apar discuțiile între un procuror DNA, Mircea Negulescu, zis „Portocală”, și Monica Vlad, soția unui inculpat, Constantin Vlad, zis „Șomerul”, scot la iveală practicile murdare ale mult-lăudatului sistem, în care, sub acoperirea luptei anti-corupție, sunt comise abuzuri, iar unii dintre anchetatori nu se dau în lături de la metode care amintesc de vremurile demult apuse ale comunismului

Mircea Negulescu, procurorul care a instrumentat dosare grele, precum Ponta-Blair, în care sunt cercetaţi Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta, dar și cele ale lui Vasile Blaga şi Gheorghe Ştefan, zis „Pinalti”, nu se sfiește să jignească politicieni, oameni de afaceri, dar și pe colegii și șefii lui, pe care îi numește „zdrențe” sau „jegoși” pentru a o înduioșa pe soția unui inculpat. Convirbirile redate de România TV arată cum magistratul încearcă să o convingă pe Monica Vlad, soția lui Constantin Vlad, acuzat de mai multe fapte, precum șantaj și ultraj, implicat în afaceri dubioase cu material lemons și produse petroliere, că nu are nicio legătură cu anchetarea soțului ei și să îl convingă pe acesta să renunțe la plângerea depusă împotriva lui.

Protejat și informator

Dialogurile dintre anchetator și soția inculpatului arată că Vlad era unul dintre cei care i-a „turnat” procurorului Negulescu informații despre mulți politicieni sau oameni de afaceri pe care magistratul i-a anchetat. Din acest motiv, Vlad s-ar fi lăudat și și-ar fi amenințat rivalii în afaceri cu protectorul său. „S-a reţinut că, în perioada 2014-2016, suspectul Vlad Constantin, zis Şomerul, ar fi eliminat concurenţa în domeniul exploatării materialului lemnos de pe raza judeţului Prahova, prin ameninţarea cu un act de justiţie viciat, lăsând impresia că are influenţă asupra unor funcţionari şi magistraţi. De asemenea, ar fi şantajat şi ultragiat un funcţionar public cu funcţie de conducere şi un ofiţer de poliţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova”, se arată în referatul care a însoțit propunerea de arestare preventivă a lui Vlad. De altfel, momentul arestării lui Vlad coincide cu deteriorarea relațiilor cu protectorul său, procurorul Negulescu. Din convorbirile cu Monica Vlad reiese că magistratul s-a ocupat de cazul lui „Șomerul”, cât timp a fost la Parchetul Curții de Apel Ploiești și că soțul ei nu ar fi fost arestat dacă rămânea acolo. Detașat la Parchetul General și, apoi, la DNA, dosarul lui Vlad a fost instrumentat de alți procurori pe care Negulescu îi terfelește în discuțiile cu soția inculpatului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șpaga de 40.000 de euro, cheia dezvăluirilor

O informație primită de jurnalistul Dan Andronic, în seara dezvăluirilor de la România TV, ar putea fi, însă, cheia acestor dezvăluiri: „Șomerul” ar fi făcut un denunț împotriva lui Negulescu, căruia i-ar fi dat o șpagă de 40.000 de euro. Așa se poate explica atitudinea aproape servilă pe care procurorul Negulescu o are față de soția arestatului Constantin Vlad. În înregistrare, procurorul o „instruia” pe Monica Vlad cum să îl determine pe soțul ei să își retragă o plângere formulată împotriva lui. „L-a pus pe ăla, Vasile George, să mă denunțe și a dat o declarație împotriva mea că l-am cercetat abuziv. Dosarul a ajuns la Papici (Lucian Papici, fost șef în DNA central - n.n.) , pe cine a pus aia să mă verifice”, spunea procurorul DNA Negulescu

Magistratul copy-paste. A mințit CSM cu declarațiile de avere

Declarațiile de avere ale procurorului Micea Negulescu sunt contradictorii și l-ar putea lăsa fără multe dintre drepturile pe care le are un magistrat. Mai mult, surse din CSM au declarat, pentru Evenimentul zilei, că, dacă înregistrarile sunt reale, Mircea Negulescu se va alege cu un dosar penal. Conform site-ului CSM, în 2006, procurorul Mircea Negulescu solicita unei bănci un împrumut pentru a-și cumpăra o Dacie. Ulterior, în 2014, magistratul are trecută în declarație o avere considerabilă, iar împrumuturile făcute la bănci curg gârlă. Mai mult, Agenția Națională de Integritate, ANI, se poate autosesiza pentru că procurorul Mircea Negulescu a mințit în declarațiile de avere. Conform site-ului csm1909 (foto), toți magistrații trebuie să posteze și să semneze declarațiile de avere și de interese. Negulescu a postat, însă, pentru anii 2015, 2016 aceeași declarație din 2014, dând apoi copy paste după acel înscris, fără a schimba nimic, nici măcar data, nici vreo altă modificare la declarație.

Avere în 2006: un autoturism Daewo și un teren în Coțofenești

Conform declarației de avere, în 06.07.2006, magistratul Mircea Negulescu are două contracte de împrumut la Reiffaisen Bank încheiate în 2004, unul de 5.000 de euro și altul de 6.225 de euro. În același an, Mircea Negulescu, deținea un autoturism Daewo, cumpărat în 2005, tot prin credit auto. La rubric a „bunuri imobile”, acesta scrie, pe propria răspundere, că a dobândit, în 2001, un teren în suprafață de 1.000 de metri pătrați, cu valoarea de impozitare de 15.000.000 lei, cumpărat în satul Coțofenești, din județul Prahova.

2014, anul îmbogățirii lui „Portocală”

Conform site-ului CSM, în anii 2015 și 2016, procurorul „Portocală” a dat un copy- paste după declarația dată și semnată în 2014. În acea declarație, magistratul consemnează că deține din 1992 un apartament, de 52 metri pătrați, un autovehicul Mitsubisi Pajero din 2005, un Hundai Tucson și o motocicletă, Daifier, achiziționate în 2007. Acesta mai noteză, la datorii, două credite. Primul este la Reiffaisen, din 2007, de 79.716 CHF, și altul de 41.600 lei, la Unicredit Țiriac Banc.

Ce prevede legea ANI despre averea magistrațilorl

Potrivit legii de funcționare a Agenției Naționale de Integritate (ANI), sunt 40 de categorii de persoane care au obligația să-și declare averile anual, până la data de 15 iunie.Astfel, Legea Nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative prevede că, printre cei care au obligația să depună, anual, declarația de avere și interese se numără și judecătorii, procurorii, magistraţiiasistenţi, asimilaţii acestora, precum şi membrii CSM.

FOTO;Augustin Lazăr, procurorul general al României

Limbaj de magistrat: „Mă jur pe copiii mei. Procurorul general e o zdreanță ordinară

În înregistrările difuzate de România TV, ex-procurorul Mircea Negulescu de la DNA Ploiești folosește termeni suburbani, atunci când face referire la colegii săi, la politicieni sau la oameni de afaceri aflați sub lupa anchetatorilor. El folosește termeni precum „procuror jegos”, „escroc”, „vagabond”sau „panaramă” și nu se sfiește să îl facă „zdreanță” pe un procuror șef pentru a o convinge pe soția inculpatului ca bărbatul ei să își retragă plângerea împotriva lui.

Mircea Negulescu: I-am spus: „Vrei să fii liber până în Crăciun? Eşti liber dacă faci asta”. I-am explicat de Manole, ăsta. Manole are să vă dea o grămadă de bani. Nu e mai bine să stea în puşcărie?

Soție: Dacă e Costin în puşcărie, noi nu putem să facem demersuri să luăm banii?

Mircea Negulescu: Ţinta nu e el. E un instrument pe care ăştia vor să îl folosească. Eu sunt coleric. L-am lăsat să se descarce fără să spun nimic. Şi-a revenit pe urmă. Vlad, soţul dumneavoastră, mă vede pe mine duşman. Am aceste remuşcări. Când a venit prima dată nu trebuia să și ascult. Îmi spunea că am un caracter infect, că s-a închinat la icoane false, că eu eram o icoană falsă.

Soție: El aşa de mult s-a agăţat de dvs. Aţi fost ca o icoană pentru el.

Mircea Negulescu: Când pleci dintro instituţie în alta nu poţi lua dosarele după tine. L-a păcălit Manole, nu ştiu ce i-a spus. Pe mine nu m-a anunţat nimeni că s-au tăiat copacii ăia. Eu vreau să văd ce urmăreşte Manole. Manole e un escroc.

Soție: Mie mi-a spus Manole că a anunţat.

Mircea Negulescu: Minte! Minte cu neruşinare. De atunci el nu mă mai caută. A vrut să smulgă de la mine ceva. Eu am arestat jumătate de ţară. Mă jur pe copiii mei. Mă duc la 10 detectoare de minciuni că nu am ştiut. Să mă ducă la puşcărie pentru Adi Mincu şi pentru deputatul lui Moş Crăciun? Deputatul ăsta George Ionescu...Eu nu amestec niciodată lucrurile astea. Pe Văduvan îl ştiu de 20 de ani. Eu nu fac aşa ceva. Cum să protejez eu infractorii. Cu ce să mă ajute pe mine un deputat PNL? Un vagabond. Eu nu am vorbit cu nimeni ca să-l protejez pe Vlad şi pe mine. L-au făcut pe Vlad de comandă. Acest Manole e un nesimţit ordinar.

Soția: Gândiţi-vă şi la el, că e acolo pe neadevăr.

Mircea Negulescu: Nu sunt supărat. Dacă eram supărat nu vă mai sunam în seara asta. E nemulţumit de ceea ce se întâmplă şi are dreptate. Eu nu am trântit în viaţa mea un dosar. Eu nu fac compromisuri în meserie. Pe mine mă caută din 2012 Sebastian Ghiţă. Dacă mă aveau cu ceva la mână, mă băgau la puşcărie. I-am zis şi eu. Cum să spui aşa ceva? Ăla e om doamnă? Tu bei cafeaua cu un nenorocit, cu o Iudă care te-a trădat. O să îi dovedesc că nu a fost nicio înţelegere cu nimeni. Să înţelegeţi şi să aveţi convingerea că nu fac aşa ceva. I-am luat pe toţi deputaţii şi pe toţi senatorii şi îl salvam pe ăsta? Eu nu am culoare politică. O zdreanţă ordinară. Aia şi cu procurorul general, o altă zdreanţă ordinară. Un lucru de c..at.

Mircea Negulescu: Eu am încercat să îl fac pe ofiţer să înţeleagă că nu e aşa. Să îi spuneţi să înţeleagă foarte clar. Dacă eram acolo, soluţionam dosarele cum trebuie. Aşa a fost să fie, însă să plec în partea asta. Eu dacă mă sesizez din oficiu, asta înseamnă că sunt de partea lui Vlad. Eu nu pot să mă sesizez. Ar spune lumea că îl sprijin pe el. Asta ar aştepta. Ăia vor să mă ardă pe mine şi eu mă autosesizez. Să se ducă la Parchetul Înaltei Curţi şi să facă plângere asupra acelei procuroare. Eu i-am spus asta demult. Aia e o panaramă. I-a obligat să spună că eu i-am cercetat abuziv. De asta a trimis dosarul la Parchetul General.

Soția: Acolo s-a constatat că nu aţi cercetat pe nimeni abuziv.

Mircea Negulescu: Eu cred că a dat soluţiile alea pe bani. Ori aşa, ori ala. Eu nu vorbesc cu nimeni ca să îl protejez pe Vlad şi pe dvs. Şi procurorul ăla e jegos.

Poate fi cercetat de Parchetul General

Lămurirea pe care a făcut-o procurorul general referitoare la persoana care a fost numită „zdreanță” de Marcel Negulescu are darul de a lămuri un aspect foarte important. Ancheta internă a CSM care îl vizează pe fostul procuror DNA poate scoate la iveală fapte grave care pot face obiectul unui dosar penal. În acest context, dacă Negulescu l-ar fi jgnit pe Lazăr, așa cum s-a presupus inițial, atunci el putea cere strămutarea anchetei la Parchetul Curții de Apel Ploiești, invocând relația subiectivă cu procurorul general. Așa, el va putea fi anchetat de Parchetul General.

Demisia și extinderea anchetei disciplinare

După dezvăluirea convorbirilor pe care le-a avut cu soția lui Constantin Vlad, procurorul Mircea Negulescu și-a dat demisia. DNA a comunicat că cererea a fost înregistrată, ieri, și a fost transmisă Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Totodată, Parchetul General a comunicat că apelativul de „zdreanță ordinară” nu era adresat procurorului general al României, ci procurorului general al Parchetului Curții de Apel Ploiești. Totodată, cealaltă procuroare „gratulată” cu apelativul „zdreanță” este procuroarea Luminița Cristea, de la aceeași instituție. În context, procurorul general al României, Augustin Lazăr a anunțat că a sesizat Inspecţia Judiciară, privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sub aspectul unor posibile abateri disciplinare, în vederea extinderii verificărilor referitoare procurorul Mircea Negulescu. Magistratul a intrat în atenția CSM în septembrie 2016, atunci când fostul ofițer SRI, senatorul Daniel Savu, a sesizat Inspecția Judiciară că Mircea Negulescu a avut o relaţie cu avocata Claudia Tănase, iar ca urmare, procurorul l-a trimis în judecată pe fostul primar al Ploieștului Iulian Bădescu, nașul femeii