ACL „a slăbit” cu 300 de primari după ordonanța traseiștilor

ACL „a slăbit” cu 300 de primari după ordonanța traseiștilor

Cu două săptămâni înainte de prezidențiale, ACL a rămas fără aproximativ 300 de primari, urmare a unei evaluări provizorii, după aplicarea OUG privind migrația aleșilor locali.

Astăzi, expiră termenul de 45 de zile în care și-a făcut efectele ordonanța de urgență a Guvernului, prin care aleșii locali puteau să își schimbe partidul. Alianța Creștin-Liberală a trimis, miercuri, o circulară tuturor organizațiilor, în care li s-a cerut să-și evalueze până luni pierderile.

Potrivit surselor EVZ, aproximativ 250-300 de primari ai PNL și PDL au părăsit cele două formațiuni, în favoarea PSD și UNPR. Numărul acestora poate suferi, însă, modificări, în contextul în care luptele pentru racolarea de aleși locali se duc până în ultimul moment. Printre fililalele ACL care au înregistrat cele mai mari pierderi se numără Giurgiu, Buzău sau Iași.

Printre cei mai cunoscuți primari care au profitat de ordonanță se numără liberalul Marius Stan, edilul din Galați sau Daniel Drăgulin (PNL), primarul din Călărași, ambii preferând să treacă la UNPR. La rândul său, și soțul Monicăi Iacob-Ridzi, Tiberiu, primarul din Petroșani, a dat PDL pe UNPR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ieri, primarul suspendat al municipiului Rădăuţi, democrat-liberalul Aurel Olărean, aflat în stare de arest preventiv, s-a declarat la rândul său independent.

Primarul PC din Deva a trecut la PNL

La rândul lor, chiar dacă filialelor ACL li s-a cerut de la Centru să nu primească aleși locali de la partide, primarul din Deva, Petru Mărginean, unul dintre vicepreședinții PC, a trecut la PNL. „Am acceptat invitaţia de a intra în Partidul Naţional Liberal. Acest lucru s-a întâmplat chiar de ziua soţiei mele. Eu mi-am dorit să fiu asimilat de PNL și să facem o echipă. Nu am venit pentru vreo funcție în PNL, ci ca simplu membru și primar al Devei”, a declarat primarul Devei, în urmă cu câteva zile.

Date provizorii

Giurgiu este în topul organizaţiilor PSD care au racolat cei mai mulţi primari, potrivit unor date provizorii. Nu mai puţin de 44 de edili de la alte partide au semnat adeziuni pentru social-democraţi, în acest judeţ. Fruntașă la racolări este și organizația Buzău, în care s-au înscris 27 de migratori, iar, la Iași, 27. Şi social-democraţii din Olt au recrutat 22 de aleşi locali.

Statistici provizorii mai arată că numărul migratorilor care s-au orientat către putere este de 10 la Timiş, 11 la Prahova, 9 la Bihor şi 8 la Vaslui.

Contactat de EVZ, secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, a susținut că nu are încă o situație cu privire la numărul total al primarilor veniți în partidul său. La rândul său, întrebat câți aleși locali a strâns PSD, purtătorul de cuvânt al formațiunii, Dan Șova, a afirmat că nu este „secretarul EVZ pentru a răspunde la această întrebare”.

Boc nu profită de ordonanță pentru a trece la PMP

Deși Emil Boc a afirmat că o va susține pe Elena Udrea în cursa pentru Cotroceni, în detrimentul lui Klaus Iohannis, el a spus că nu va profita de ordonanța guvernului Ponta pentru a trece la PMP. „Nu voi utiliza ordonanța nedemocratică și abuzivă a PSD-ului pentru a mă da drept exemplu, pe mine, ca să justifice ei furtul de primari pe care l-au făcut. Oricum eu sper ca decizia să fie contestată și să nu se ajungă la partea finală de fuziune pentru că eu rămân la părerea că cea mai bună soluție rămâne alianța dintre PNL și PDL”, a spus Boc.