Acte gratuite pentru terenuri și case. Primarii bani de cadastru de la ANCPI

Acte gratuite pentru terenuri și case. Primarii bani de cadastru de la ANCPI

Începând de astăzi, primăriile pot solicita bani de la ANCPI pentru realizarea gratuită a cadastrului, susțin surse oficiale. Lucrările sunt gratuite pentru cetățeni.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a trimis, astăzi, către oficiile teritoriale, bugetul aprobat pentru finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral.  Astfel, și în 2017 primãriile care doresc sã demareze lucrãri de cadastru general pot primi bani de la ANCPI, prin oficiile de cadastru și publicitate imobiliarã (OCPI). Surse din ANCPI susțin cã sumele sunt suficiente pentru toate unitãțile administrativ-teritoriale în care nu au intrat în Programul național de cadastru și carte funciarã 2015-2023 (PNCCF)  

În baza unor contracte de finanțare încheiate cu oficiile de cadastru, primãriile vor putea contracta prestatori pentru realizarea lucrãrilor de cadastru. Sumele alocate de ANCPI sunt mai mari fațã de anul trecut -150.000 de lei/UAT, fațã de 135.000 de lei/UAT, cât s-a alocat în 2016. Totodatã, potrivit modificãrilor aduse de OUG nr. 35/2016 Legii nr. 7/1996 a cadastrului și a publicitãții imobiliare, începând din 2017 bugetele sunt multianuale, ceea ce înseamnã cã primãriile nu pierd banii dacã nu finalizeazã lucrãrile pânã la finalul anului.

Plãțile cãtre primãrii vor fi efectuate dupã recepția lucrãrilor

Ne puteți urmări și pe Google News

 Programul național se desfãșoarã în perioada 2015-2023. Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuitã a tuturor imobilelor din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciarã.  

Programul național este finanțat din:

  • veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliarã (ANCPI) - peste patru miliarde de lei;
  •  fonduri europene alocate prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro;
  • bugetele locale.

Lucrãrile de înregistrare sistematicã sunt gratuite pentru cetãțeni, persoane fizice sau juridice, în momentul în care pe raza localitãții în care se aflã imobilul începe procesul de înregistrare sistematicã. Mai mult, cetãțenii nu vor plãti nimic pentru dezbaterea succesiunilor, costurile fiind suportate de ANCPI.

Suprafaţa înregistratã, în luna februarie a acestui an, în sistemul informatic integrat de cadastru ºi carte funciarã era de 6,9 milioane de hectare, reprezentând aproximativ 29% din suprafaþa totalã a þãrii, potrivit ANCPI. În acest an, ANCPI va aloca credite bugetare pentru PNCCF de peste 731 de milioane de lei (162 de milioane de euro) de trei ori mai mult decât în 2016. Suprafaþa agricolã cadastratã pânã în ianuarie era de 2,7 milioane de hectare, reprezentânde 19% din suprafaþa agricolã a României (14,6 milioane de hectare).