ACŢIUNEA AUTOBUZUL şi cazul celor DOI TERORIŞTI care l-au înfuriat pe Ceauşescu în 1981. „Tovarăşul A SPUS SĂ-I LICHIDĂM.”

ACŢIUNEA AUTOBUZUL şi cazul celor DOI TERORIŞTI care l-au înfuriat pe Ceauşescu în 1981. „Tovarăşul A SPUS SĂ-I LICHIDĂM.”

Au vrut să fugă din România, au pus la cale un plan cu accente teroriste, dar au fost opriţi imediat de forţele speciale ale regimului comunist, condus de Nicolae Ceauşescu. Aceasta a fost povestea celor trei tineri care în 1981 l-au făcut pe fostul dictator să ia o decizie radicală.

Se întâmpla la 23 august 1981. Trei indivizi înarmaţi luau ostatici călătorii autobuzului care transporta muncitorii pe ruta Călan - Deva. Conform rador.ro, ei voiau să ajungă la aeroportul Timişoara, unde doreau un aparat de zbor pentru a fugi din ţară.

Securitatea a intrat imediat pe fir, iar Nicolae Ceauşescu a ordonat oprirea autobuzului şi arestarea indivizilor înarmaţi.

Lângă Ghirod, o comună de lângă aeroportul Timişoara, Securitatea a instalat un baraj. Teroriştii au transmis care erau pretenţiile, au fost refuzaţi, şi până la urmă au forţat barajul. Forţele speciale au tras în cauciucuri, au tras şi teroriştii şi în schimbul de focuri au murit şase oameni şi au fost răniţi alţi doisprezece.

Ne puteți urmări și pe Google News

Arhiva de istorie orală de la Radio România a păstrat declaraţiile generalului Neagu Cosma despre finalul acelui eveniment: “(…) A pus mâna pe telefon Postelnicu şi i-a raportat lui Ceauşescu: «Treaba încheiată … unul e mort, mai sunt doi … unul e rănit …” Ce o fi spus Ceauşescu la telefon lui Postelnicu e greu de precizat. Se ştie doar ce a spus Postelnicu după ce a terminat convorbirea. De faţă au fost Homoşteanu, colonelul Blaga, care era comandantul USLA, colonelul Nica – comandantul Ministerului de Interne pe Timişoara, şi încă vreo doi – trei. Şi un procuror militar era de faţă. Ce spune Postelnicu? «Tovarăşul a spus să-i lichidăm.» «Cum să-i lichidăm? », zice procurorul. Ăştia au tăcut… «Eu nu mă asociez la chestia asta…», şi procurorul a plecat. Ce au făcut după aceea? Au pus doi oameni, unul de la USLA, un căpitan, şi un plutonier din Timişoara, l-au luat pe cel care era în anchetă şi l-au dus într-o pădure şi l-au împuşcat. Cel din infirmerie a fost sugrumat în arest. Aşa s-a terminat.”