Actorii din „Trăzniți în NATO” sprijină CAMPANIA „Suflet de erou”. Militarii RĂNIȚI ÎN RĂZBOI strâng fonduri pentru un centru modern de recuperare a veteranilor din Afganistan, Irak și Balcani. SPECTACOL DE EXCEPȚIE la Casa de Cultură a Studenților

Actorii din „Trăzniți în NATO” sprijină CAMPANIA „Suflet de erou”. Militarii RĂNIȚI ÎN RĂZBOI strâng fonduri pentru un centru modern de recuperare a veteranilor din Afganistan, Irak și Balcani. SPECTACOL DE EXCEPȚIE la Casa de Cultură a Studenților

O bună parte dintre militarii Armatei Române care au reușit să scape cu viață, după ce au fost răniți în teatrele de operațiuni dinAfganistan, Irak și Balcanii de Vest s-au reunit în Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” (A.M.V.V.D). Poveștile lor sunt impresionante iar mulți dintrei continua să își servească Patria, chiar dacă au căpătat răni ce îi afectează pe viață. Cu atât mai lăudabil este gestul lor de a crea, pentru prima oară în România a unui Centru de Recuperare și Refacere a militarilor răniți în teatrele de operații ale Armatei Române. În acest scop, au organizat, vineri, 10 octombrie, de la ora 18.00, un spectacol umanitar la Casa de Cultură a Studenților. Le sunt alături nume artiști de muzică populară dar și echipa actorilor din serialul de comedie „Trăzniți în NATO”.

O inițiativă de suflet a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD) „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, Izvorâtorul de Mir”  aduce pe aceeași scenă interpreți îndrăgiți ai României. Veteranii Armatei Române  organizează, în parteneriat cu „Evenimentul zilei”, un spectacol umanitar, în scopul strângerii de fonduri pentru realizarea primului centru de recuperare și refacere din România, destinat militarilor răniți în teatrele de operații din Irak, Afganistan și Balcanii de Vest.

Demersul foștilor combatanți din Irak, Afganistan și Balcanii de Vest (Bosnia Herzegovina și Kosovo) are ca scop strângerea de fonduri pentru pentru realizarea Centrului de Recuperare și Refacere a militarilor răniți în teatrele de operații ale Armatei Române.

Spectacolul Caritabil Extraordinar de muzică populară „Suflet de erou” va beneficia de participarea extraordinară a unor interpreți precum:Rodica Crețu,Tita Bărbulescu, Elena Merișoreanu și Ion Chițulescu. Evenimentul cultural va avea loc la Casa de Cultură a Studenților, din București, pe data de 10 octombrie, la orele 18.00.La activitate și-au anunțat participarea echipa de actori de la îndrăgitul serial de televiziune, difuzat de Prima TV, „Trăzniți în NATO”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În România nu există un centru de recuperare ca în celelalte state din NATO

Unul dintre cei care a scăpat cu viaţă dintr-un atentat terorist este și plutonierul adjutant Marius Apostol. Trupul lui poartă însemnele unei lupte inegale cu soarta. Aflat în misiune în Afganistan, şi camarazii săi au trecut peste o bombă artizanală care a explodat. Cei cinci militari români au învins moartea şi s-au întors acasă, dar tratament pentru rănile grave au primit doar în străinătate. La noi în ţară, nu există un centru modern destinat soldaţilor răniţi pe front. Marius Apostol a primit titlul de Cetățean de Onoare al orașului Bragadiru, primind placheta și diploma cu onoranta distincție din partea primarului Vasile Cimpoeu (foto).

Povestea unui veteran care a rămas cu sechele pe viață 

„Mă numesc Mănăila Eugen și sunt subofițer in Ministerul Apărarii Naționale. Îmi desfășor activitatea într-o unitate militară din garnizoana Buzau.”, așa își începe scrisoarea adresată „Evenimentului zilei” de unul dintre cei peste 140 de supraviețuitori ai teatrelor de luptă la care a participat Armata Română. Soarta plutonierului Eugen Mănăilă s-a schimbat pe 19 februarie 2010. Făcea parte din Batalionul 33 Manevră dislocat în Afganistan.

„Am executat multe misiuni specifice atat singuri cât și împreună cu militari parteneri din NATO  în Teatrul de Operații din Afganistan, încadrat la o unitate de cercetare, dintr-un batalion de vânători de munte.”, povestește miliatrul. Pe 19 februarie 2010, pe timpul întoarcerii dintr-o misiune de cercetare și luptă, patrula în care se afla a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat,  în sudul provinciei Zabul. Blindatul de tip Hmmwv pe care-l conducea a fost lovit pe partea lui , fiind serios avariat. Plutonierul Mănăilă a fost rănit grav, iar un coleg rănit usor. A fost solicitat sprijin aerian și un elicopter MEDEVAC (unitate medicala aeriană) care l-a transportat la o bază din provincia Zabul, unde a avut o primă intervenție chirurgicală. Ulterior, a fost transferat la un spital al Forțelor Aeriene Americane din BAGRAM unde a fost operat, a doua oară, și l-au transportat în Germania la un spital din Landul Ramstein unde s-a constatat că are politraumatisme prin explozie, grav afectat fiind piciorul drept, trei coaste deplasate și mâna dreapta afectată mediu. Dupa stabilizarea medicală și definitivarea intervențiilor chirurgicale a urmat repatrierea și o lunga perioadă de refacere (aproximativ 1 an), la sfârșitul căruia a ramas cu o pareză a nervului sciatic.

Cum a încolțit ideea unui centru de recuperare

 „Am toată recunoștința pentru profesionalismul personalului medical și militar aliat, care s-au comportat față de mine la fel ca față de militarii americani răniți. Aceeași apreciere o am și față de medicii români care m-au tratat, în continuare, la SUUMC București, în special din Secția Neurologie. În schimb, am întampinat o serie de dificultăți privind  recuperarea mea fizică. Cum era normal, am început să ne întalnim la diferite activități mare parte din militarii răniți în teatrele de operații de peste tot unde a acționat Armata Romaniei și a încoltit ideea înființării unei asociații apolitice care să reprezinte interesele militarilor veterani cu un set de obiective care este precizat în statutul asociației din care vreau să evidențiez creearea unui centru modern de refacere și recuperare a militarilor veterani. Îndeplinind  pașii legislativi am reușit să înființăm Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” (A.M.V.V.D) prin care să ne desfășuram activitatea stabilindu-ne o serie de obiective atât legislative cât și umanitare. Suntem conștienți că este un drum lung, anevoios, ce necesita fonduri substanțiale atât pentru creerea lui cât și pentru întreținerea lui ulterioară, dar sunt semnale de la nivelul multor instituții ale statului, că vom fi susținuți în demersurile noastre. Dorim ca acest centru sa semene cu unul dintre centrele de refacere ale militarilor aliați, loc în care noi am vazut (unii dintre noi ne-am tratat acolo), unde militarii se refac atât fizic cât și psihic, pentru ca afecțiunile căpătate în teatrele de operații de multe ori lasă urme adânci la nivel psihic. Folosesc acest prilej să multumesc conducerii Ministerului Apararii Naționale și tuturor celorlalte instituții ce ne sprijină în atingerea obiectivelor propuse si avem încredere că acestea se vor concretiza cât mai curând posibil. De asemenea suntem recunoscători tuturor instituțiilor și persoanelor care ne sprijină prin diferite sponsorizări să ne atingem obiectivele.”, a transmis Eugen Mănăilă (foto)