Actrița Irina Cojar: „În spatele fiecărui om rău stă o dramă”

Actrița Irina Cojar: „În spatele fiecărui om rău stă o dramă”

La Teatrul Național, Dan Puric pune în scenă „Înșir-te, mărgărite!”, de Victor Eftimiu, un basm ce beneficiază de costumele Doinei Levința, o coproducție între teatru și compania binecunoscutului actor și regizor.

Spectacolul cu „Înșir-te, mărgărite”, unul din cele mai frumoase basme ale românilor, recitit scenic într-o viziune modernă de Dan Puric, va inaugura Sala Mare a Teatrului Național, complet refăcută în cadrul amplei acțiuni de reabilitare și reconfigurare, conform unui anunț făcut în noiembrie anul trecut de directorul Ion Caramitru.

Actrița Irina Cojar este nepoata maestrului Ion Cojar și a actriței Raluca Zamfirescu. Consacrarea avea să vină odată cu rolul Frosa din „Idolul și Ion Anapoda”, piesă scrisă de străbunicul ei, George Mihail Zamfirescu, unde a jucat alături de Dan Puric și Ileana Stana Ionescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Actrița Irina Cojar recunoaște că face această meserie pentru oameni, nu pentru premii sau festivaluri FOTO: TOMOAKI MINODA

De aceea, colaborarea cu Dan Puric la „Înșir-te, mărgărite” a venit natural, fără greutate. Avem nevoie de basm, avem nevoie de puritate, spunea acesta. „Ca actor, simți că le faci oamenilor un cadou frumos. Chiar le dai speranță că mai există iubire pe lumea asta”, declară actrița pentru EVZ. Acest proiect la care lucrează încă, «Înșir-te mărgărite», cu Dan Puric, înseamnă mult. „Am încredere mare în el ca partener. Încerc deci, datorită lui, un nou tip de teatru. Lecția pe care acest spectacol o aduce în lumină este că în spatele fiecărui om rău stă ascunsă o dramă. El ajunge rău pentru că a ales astfel. Uneori chiar viața te pune în asemenea situații. Dacă vom fi atenți la cei din jur vom descoperi nenumărate drame la care de obicei suntem orbi și surzi. Spun acest lucru pentru că viața lui Făt-Frumos este ușoară, el a primit totul de-a gata, pe când cea a Zmeului este cu totul altfel, el a fost pus în situația de a deveni rău. Acest spectacol vorbește despre vraja care ne-a amorțit, cea care ne-a făcut să uităm de umanitatea noastră. Guvernați de individualitate, uităm de tot ce ne face oameni. Dacă transmiți un mesaj, oamenii își pun un milion de întrebări când pleacă de la teatru. Dacă nu, nu. Și e păcat”, a încheiat actrița, care așteaptă cu nerăbdare premiera piesei.