ACUZAȚII dure ale SUA: Separatiștii pro-ruși au mai mult ARMAMENT decât unele state NATO. IMAGINILE din satelit care pun sub semnul întrebării acordul de la Minsk | FOTO

ACUZAȚII dure ale SUA: Separatiștii pro-ruși au mai mult ARMAMENT decât unele state NATO. IMAGINILE din satelit care pun sub semnul întrebării acordul de la Minsk | FOTO

Cu doar câteva ore înainte ca acordul de încetare a focului din estul Ucrainei să intre în vigoare, situația din regiunile controlate de separatiștii pro-ruși este de parte de a fi calmă. Bombardamentele au continuat și astăzi, în special în apropierea orașului Debalţeve, important nod feroviar pentru comunicațiile dintre cele două fiefuri rebele Donețk și Lugansk. În plus, SUA au avertizat, prin vocea ambasadorului său la Kiev, că imaginile din satelit au dezvăluit o realitate mai mult decât îngrijorătoare pentru soarta acordurilor de la Minsk. Potrivit fotografiilor postate pe Twitter de către oficialul american, insurgenții pro-ruși au mai mult armament decât armatele unor state membre NATO.

Separatiştii au acum o forţă armată - cu tancuri, vehicule armate, artilerie grea şi sisteme de rachete - mai mare decât unele ţări NATO şi europene", a avertizat, pe contul de Twitter, ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, care a postat și o serie de imagini însoțite de explicații.

Cele trei fotografii, luate din satelit, susțin acuzaţiile formulate vineri de către purtătorul de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, potrivit cărora Washingtonul era "convins că acestea sunt sisteme militare ruseşti, nu separatiste".

Una dintre fotografii arată, potrivit explicațiilor lui Pyatt, patru rânduri de piese de artilerie remorcate şi unul de piese de artilerie autopropulsate, la nord-est de Debalţeve. Într-o altă imagine sunt sisteme de apărare antiaeriană, iar în ultima pot fi văzute coloane de fum negru şi gros de la ceea ambasadorul prezintă drept "mobilizarea unui lansator rusesc de rachete multiple" lângă Şahtar.

Ne puteți urmări și pe Google News

UCRAINA RĂMÂNE ÎN RĂZBOI. ZECI de SOLDAȚI și CIVILI au murit în LUPTE SÂNGEROASE. Președintele Poroșenko: Acordul de pace e în pericol | FOTO

G7 și UE și-au exprimat îngrijorarea

Confruntările din estul Ucrainei, ce par să fi escaladat după anunțul de joi al președintelui Vladimir Putin privind semnarea acordului de încetare a focului, au ridicat mari semne de întrebare cu privire la eficiența negocierilor de la Minsk, jurnaliștii americani de la New York Time exprimându-și temerea că va fi la fel de inutil precum armistițiul din 5 septembrie 2014, semnat tot în Capitala Belarusului.

De altfel, grupul celor șapte țări industrializate (G7) şi Uniunea Europeană au transmis un comunicat comun, în care şi-au exprimat "îngrijorarea faţă de situaţia din Ucraina" şi confruntările de la Debalţeve, G7 anunţând chiar că este pregătit să impună Rusiei sancţiuni suplimentare. "Insurgenţii separatişti proruşi susţinuţi de Rusia operează acum dincolo de linia de contact agreată la Minsk în septembrie 2014, provocând numeroase victime civile", se arată în comunicatul respectiv.

Ce tehnologie militară de ULTIMĂ ORĂ cumpără RUSIA. Vladimir PUTIN a alocat un buget RECORD | Galerie Foto

Pe de altă parte, tocmai această neîncredere a liderilor occidentali cu privire la eficiența armistițiului ce va intra în vigoare de la miezul nopții a fost și motivul care i-a făcut pe liderii guvernului canadian de a furniza armatei ucrainene imagini radar prin satelit care să le ofere informații în timp real despre situația din estul Ucrainei.

Ministrul canadian al Apărării Jason Kenney, a declarat pentru postul de radio CBC, că aceasta a fost "singura mare rugăminte adresată de către preşedintele ucrainean Petro Poroşenko în timpul vizitei sale la Ottawa, în septembrie".