Acuzaţii GRAVE aduse de Fondul PROPRIETATEA societăţii ENGIE România

Acuzaţii GRAVE aduse de Fondul PROPRIETATEA societăţii ENGIE România

Administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, a anunţat că îi dă în judecată pe membrii Consiliului de Administraţie al ENGIE România, fost GDF Suez Energy Romania, pentru recuperarea daunelor provocate companiei prin încheierea de contracte de consultanţă cu firma mamă în perioada 2011-2015.

Fondul Proprietatea, ca acţionar al ENGIE România SA, a solicitat convocarea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor în care să se prezinte un raport cu privire la procedurile aprobate de Consiliu în legătură cu contractele de management şi consultanţă încheiate de companie cu acţionarul majoritar ENGIE SA (fosta GDF SUEZ SA) în perioada 2011-2015. ENGIE SA deţine pachetul majoritar de actiuni la companie prin intermediul subsidiarei sale Romania Gas Holding BV.

Potrivit datelor aflate la dispoziţia Fondului, în 2015, valoarea totala a acestor contracte de servicii de consultanţă strategică şi management s-a ridicat la o sumă estimată de 12,9 milioane RON, echivalentul a 2,9 milioane de euro.

Pe baza informaţiilor care au fost furnizate de către companie, Fondul consideră că atâta vreme cât aceasta are propriul CA şi proprii directori nu se justifică contractele de management şi consultanţă cu acţionarul majoritar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fondul Proprietatea arată că încheiarea acestor contracte de servicii poate fi considerată un abuz de putere din partea acţionarului majoritar Romania Gas Holding BV, care a acţionat în interesul subsidiarei ENGIE SA şi nu în interesul companiei.

Într-un comunicat de presă, Fondul apreciază că aceste contracte au fost inutile, iar preţul plătit către ENGIE SA a fost nejustificat. Mai mult, contractele au reprezentat un conflict de interese şi o încălcare gravă a principiilor guvernanţei corporative, se mai arată în comunicat.

Contractele de consultanţă cu firmele mamă din afara ţării sunt o formă cunoscută de sifonare a banilor reprezentanţelor multinaţionalelor din România şi un procedeu prin care se reduce profitul acestora. În ultimele săptămâni, PSD a anunţat introducerea unui impozit pe cifra de afaceri pentru a combate tendinţele marilor companii de a-şi reduce profiturile.