Acuzații grave la Târgu Mureș. Elevii români sunt forțați să plece din cauza unui liceu maghiar înfi ințat ilegal

Acuzații grave la Târgu Mureș. Elevii români sunt forțați să plece din cauza unui liceu maghiar înfi ințat ilegal

Cazul elevilor forțați să plece dintr-o unitate de învățământ din Transilvania ia o întorsătură neașteptată. Părinții copiilor și conducerea Colegiului Național „Unirea” susțin că Liceul Romano- Catolic a fost înființat ilegal și cer premierului Dacian Cioloș o anchetă guvernamentală

Î ntr-un memoriu adresat Ministerului Educației Naționale (MEN), prim-ministrului Dacian Cioloș și președintelui României, Klaus Iohannis, cadre didactice, părinţi şi elevi din Colegiul Naţional „Unirea”, din Târgu Mureș solicită o anchetă guvernamentală menită să elucideze modul în care a fost retrocedată clădirea instituției de învățământ către Biserica Romano-Catolică, dar și modul în care sunt obligați să evacueze spațiile de învățământ. Totodată, un grup de părinți a înaintat prefectului județului Mureș un memoriu în care arată că Liceul Romano-Catolic, care funcționează într-un corp de clădire al Colegiului „Unirea”, a fost înființat ilegal. Aceștia îl acuză pe inspectorul școlar general al ISJ Mureș, Ștefan Mureșan, că a dispus înființarea acelei unități de învățământ cu încălcarea legii. „Deși nu îndeplinea condițiile legale pentru obținerea personalității juridice - nu avea minimum 300 elevi, nu exista Hotărâre de Consilu Local, nu dispunea de patrimoniu propriu și nici de sediu – nedeținând contract de închiriere sau comodat valabil încheiat, Inspectoratul Școlar Mureș emite Decizia nr 1145/2014 prin care <>”, se arată în memorial adresat prefectului.

Directorul Colegiului Națio-nal „Unirea”, Andreea Naznean, a explicat, pentru „Evenimentul zilei”, că inspectorul școlar județean a emis o decizie de înfiin-țare a unei unități de în-văță-mânt, la aceeași adresă cu Colegiul „Unirea”, pe 12 septembrie 2014, înainte de o hotărâre a Consiliului Local, care a fost dată abia pe 16 septembrie 2014. Acea hotărâre a fost atacată, însă, de prefect iar Curtea de Apel Târgu Mureș a stabilit că e ilegală. Drept urmare, susțin profesorii, nu mai putea funcționa o altă u--nitate de învă-țământ în acea locație. „Nimeni nu a văzut vreo hotărâre a Consiliului Local, îndreptățit să ia această decizie”, susține Andreea Naznean. Ca să poată funcționa, liceul nou înființat a atras de la Colegiul „Unirea” clasele cu predare în limba maghiară din ciclul primar și gimnazial „fără respectarea procedurilor privind planul de școlarizare”.

Vor schimbarea contractului valabil 20 de ani

Ne puteți urmări și pe Google News

Șeful ISJ Mureș, Ștefan Someșan, susține că a respectat legea și că a încercat să tempereze acest scandal. El susține că se va respecta contractul semnat între Biserica Romano-Catolică și Primăria Târgu Mureș, iar cele două clase cu elevi români nu vor fi evacuate. În acest context, Andreea Naznean ne-a explicat că este vorba despre un contract valabil pe 20 de ani, începânt din anul 2014. Pe de altă parte, directorul Liceului Romano-Catolic, Tamasi Zsolt, ne-a declarat că problemele au apărut atunci când, față de înțelegerea inițială, au venit mai mulți elevi decât preconizau la acest liceu. „Vom cere un act adițional la contract, iar prin Hotărâre de Consiliu Local eu cred că îl vom obține, iar cele două clase vor trebui eliberate”, susține Tamasi.