Ada Lupu Hausvater: ”Pereții teatrului devin purtătorii de cuvânt ai nonconformiștilor frumoși” I FOTO

Ada Lupu Hausvater: ”Pereții teatrului devin purtătorii de cuvânt ai nonconformiștilor frumoși” I FOTO

Unii din cei mai tari grafferi ai lumii fac artă murală pe o clădire a Teatrului Național din Timișoara. Ei participă la FISART - Festivalul Internațional de Street Art.

Managementul Teatrului Național din Timișoara a încercat de la deschiderea Sălii 2, a doua sală de joc a Naționalului și una din cele mai moderne din România,  să consacre locul drept unul dedicat mai ales tinerilor. Printre altele, de la Sala 2  toți cei care vin în zonă au wi-fi gratuit. Teatrul a adus și arta murală pe pereții din Parcul Civic, încă de anul trecut. ”Sala 2 poartă oportunitatea noilor expresii ale artelor spectacolului, este un spațiu destinat avangardei. Pereții exteriori, prin FISART, devin purtătorii de cuvânt ai nonconformiștilor frumoși, creatori”, arată Ada Lupu Hausvater, managerul Teatrului Național Timișoara.

Pe pereții Sălii 2 în aceste zile  se nasc opere de artă pictate de doi dintre cei mai bine cotați grafferi ai lumii, spaniolii Iker Muro (Murone) și Txemy. Aceștia participă la cea de  a cincea ediție a  Festivalul Internațional de Street Art (FISART), eveniment organizat de Fundația EnduRoMania în colaborare cu Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara, cu sprijinul Primăriei Timișoara. ”Murone și Txemy fac parte din grupul de artisti care au urmat inițiativa dezvoltatorului imobiliar Tony Goldman de a transforma o zona industrială dezafectată și rău famată din Miami, Wynwood. Goldman a reușit ca în numai 4 ani de la inițierea proiectului, în 2009, sa creeze acolo zona cu cea mai mare concentrație de artă murală din lume”, explică Sergio Morariu, inițiatorul FISART.

Ne puteți urmări și pe Google News

Importanța artei murale în dezvoltarea urbană are exemple în toata lumea. Ca notă generală, în toate spațiile îmbogățite cu astfel de lucrări murale, prețurile imobiliare au crescut.  Dincolo de impactul artistic, în Timișoara aplicarea de artă murală este mult mai economică și se realizeză într-un timp mult mai scurt decât renovările tradiționale, pe care proprietarii anumitor clădiri nu și le permit.  ”Utilizarea acestor metode ar putea fi o adevărată șansă pentru multe zone de a ajunge la o regenerare urbană notabilă în viitorul apropiat”, mai spune Sergio Morariu.