Adevărul despre PORCUŞORII DE GUINEEA | VIDEO

Adevărul despre PORCUŞORII DE GUINEEA | VIDEO

Sunt originari din America de Sud, de unde au fost aduși în secolul al XVI-lea, de cuceritorii spanioli, în Europa.

Specialiştii spun că sunt ideali pentru cei care își doresc „un animal de companie de talie mică, sociabil, liniștit și nu foarte zgomotos”!

Sunt, de asemenea, animale de companie ideale pentru copii. Porcușorul de Guineea scoate diverse sunete care exprimă starea lui de spirit. Sunt comunicativi, curioși, au un auz și o memorie foarte bune, astfel încât pot recunoaște, de exemplu, vocea stăpânului, potrivit Agerpres.

În mediul natural din America de Sud, porcușorii de Guineea se hrănesc cu frunze și tulpini de plante verzi sau uscate, cu semințe și rădăcini. Fiind un animal erbivor, porcușorul de Guineea are nevoie de hrană vegetală bogată în fibre.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scurtă, lungă sau foarte lungă

De asemenea, îi trebuie asigurate apă și fân la discreție și se recomandă ca dieta să nu fie modificată brusc.

Are nevoie de hrană bogată în vitamina C. Necesarul zilnic de hrană variază în funcție de greutate, vârstă și starea fiziologică. Este un animal corpolent, cu o lungime, la maturitate, de 25-40 cm și cu o greutate cuprinsă între 500 și 1.500 de grame. Blănița poate să fie scurtă, lungă sau foarte lungă și poate avea o singură culoare sau o combinație de două sau trei culori (negru, roșcat, alb, bej).

Rasele sunt: American, Abisinian, Rex, Sheltie, Coronet, Peruvian, Texel, Merino, Alpaca, Angora, Mohair, Lunkarya.

Sunt sensibili

Referitor la domesticire și la acomodarea cu noua casă și noul stăpân trebuie reținut faptul că în primele zile porcușorul de Guineea va fi mai speriat și mai reținut și ca atare trebuie să stea cât mai liniștit, într-o încăpere în care să nu fie prea mare agitație. Porcușorul de Guineea comunică în permanență cu stăpânul prin limbajul trupului și prin sunete. De exemplu, dacă este foarte speriat stă nemișcat sau chiar tremură, iar dacă este nervos sau nemulțumit de ceva scoate un sunet asemănător torsului. În schimb, când execută salturi în aer înseamnă că este mulțumit și are poftă de joacă.

Porcuţorii de Guineea sunt sensibili la variațiile de umiditate și temperatură, la frig, curent, umezeală, precum și la căldura intensă a razelor de soare.

Deoarece sunt foarte activi, trebuie să aibă o cușcă spațioasă (cu o suprafață de cca 120 x 60 cm și o înălțime de 50 cm, cu tavă înaltă de plastic, cu gratii pe părțile laterale și în partea de sus, permițând o aerisire corespunzătoare), care să cuprindă căsuța pentru dormit, un recipient pentru hrană și unul pentru apă, așternut (fân, talaș).

Talașul trebuie să fie cumpărat cu mare atenție. Cel de cedru și cel de pin, aromate, sunt toxice pentru porcușori, care sunt foarte sensibili la mirosuri. De asemenea, talaș-ul din cușcă trebuie înlocuit o dată la două-trei zile, iar cușca va fi și ea periodic curățată și dezinfectată.

Este recomandat ca porcușorul de Guineea să iasă zilnic din cușcă. Poate fi lăsat să se plimbe liber prin casă. Cu grijă însă, ca să nu roadă cabluri electrice sau plante otrăvitoare! Sau într-un spațiu exterior bine îngrădit și protejat (un țarc).

Semnele care indică faptul că porcușorul de Guineea este sănătos sunt ochii limpezi, nasul uscat, blana aranjată și strălucitoare. În schimb, dacă acesta stă apatic toată ziua într-un colț al cuștii trebuie să fie consultat de medicul veterinar. Durata medie de viață a porcușorului de Guineea este cuprinsă între 4 și 8 ani.