ADEVĂRUL din spatele banilor „în plus” la buget: INVESTIȚIILE reduse la cote incredibile. Bani mai mulți luați de la cei cărora le-a crescut salariul

ADEVĂRUL din spatele banilor „în plus” la buget: INVESTIȚIILE reduse la cote incredibile. Bani mai mulți luați de la cei cărora le-a crescut salariul

Execuția bugetară din primele patru luni, în care statul a realizat un excedent de 6 mliarde de lei, ascunde cifre îngrijorătoare privind investițiile publice, care s-au redus substanțial chiar și în raport cu anul trecut, când nivelul acestora a fost foarte scăzut.

Practic, pe partea de venituri, statul a încasat mai mult din impozitul pe venit, de unde au venit mai mulți bani ca urmare a creșterii salariului minim. De asemenea, în primele patru luni au crescut încasările din TVA. Și aici există însă o explicație, pe lângă aceea privind reducerea evaziunii. Practic, statul a avut în primele patru luni ale anului de făcut mai puține rambursări de TVA, deoarece a achitat această taxă în avans, către companii, în 2014, așa încât în 2015 a realizat mai puține plăți. Așa se face că, având mai puține cheltuieli pe TVA decât ar fi fost normal, bilanțul încasări-cheltuieli a fost în primele patru luni ale anului unul foarte bun, indicând o creștere cu 20% față de aceeași perioadă din 2014.

Iată cifrele:

Astfel, în primele patru luni ale anului veniturile totale ale bugetului au crescut cu 12,1%, până la 73 de miliarde de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din total, 19,6 miliarde de lei au fost numai încasările pe TVA, unde veniturile au fost mai mari cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Din impozitul pe salarii și venit statul a încasat 8,5 miliarde de lei, cu 14,2% mai mult decât în aceeași perioadă din 2014.

De asemenea, încasările din impozitul pe profit au fost mai mari cu 9,8%, ajungând la peste 6,2 miliarde de lei.

Cifrele îngrijorătoare apar însă pe partea de cheltuieli.

Cheltuielile de capital, care reprezintă investițiile publice, au scăzut cu nu mai puțin de 30% în primele patru luni din an, practic de la 3 miliarde de lei în primele patru luni din 2014 la doar 2,1 miliarde de lei în 2015.

Cofinanțările pe care statul ar fi trebuit să le asigure pentru programele europene au scăzut în același interval cu 60%, de la 118 milioane de lei, la numai 47 milioane de lei.

La proiectele cu fonduri externe nerambursabile se observă o creștere cu 21%, până la 3,2 miliarde de lei.

În același interval au crescut și cheltuielile de personal, cu circa 1,2 miliarde de lei, pe de o parte și ca urmare a creșterii salariului minim, dar s-au majorat și cheltuielule de asistență socială, cu 1,3 miliarde de lei.

Per total, cheltuielile bugetare au fost cu 0,5% mai mari în primele patru luni ale anului față de aceeași perioadă din 2014.