Ştirea că s-ar putea să spunem ADIO orei de VARĂ ar putea fi o soluţie extrem de BUNĂ pentru PSIHIC

Ştirea că s-ar putea să spunem ADIO orei de VARĂ ar putea fi o soluţie extrem de BUNĂ pentru PSIHIC

Un studiu realizat în Marea Britanie pe un eşantion de 4500 de adulţi a demonstrat că, odată cu schimbarea orei, calitatea somnului scade şi nu creşte, asa cum se credea.

Au fost mult mai multe studii care au ajuns la acelaşi rezultat, şi anume că schimbarea orei afectează nu doar psihicul, ci si fizicul datorită stării de somnolenţă permanentă, a lipsei de energie devenind irascibili şi mult mai stresaţi.

Mai mult, persoanele care suferă de probleme cardiace sau se luptă cu depresia sunt mai expuse riscului de atac de cord, schimbări bruște de dispoziție și chiar suicid. În plus, potrivit lui Xiaoyong Yang, profesor asistent la Universitatea Yale, arată că schimbarea orei presupune reglarea ceasului biologic, dar în multe cazuri pot apărea dereglări hormonale, senzația de oboseală și diverse tulburări comportamentale.

Efectele negative ale trecerii la ora de iarnă sau la cea de vară sunt: irascibilitatea, tulburările de somn şi creşterea nivelului de stres. În plus, rutina zilnică poate fi perturbată, şi se poate instala astenia de toamnă sau cea de primăvară mult mai accentuat. Printre cele mai grave efecte, se numără creşterea riscului de infarct şi a riscului suicidar, în special la depresivi, mai atrage atenţia doctorul Yang. În acest context s-ar putea spune că rezoluţia adoptată joi în Parlamentul European la Strasbourg cu 384 de voturi pentru, 153 împotrivă şi 12 abţineri ca ora de vară să nu mai existe, să fie de bun augur pentru oamenii sensibili la astfel de schimbări radicale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iată ce spune un medic din România: ”Majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurință la schimbarea orei, modificările adaptive ale organismului făcându-se complet în circa cincisprezece zile. Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează însă modul cum se realizează această adaptare. În fiecare an, mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.