ADMITERE 2014. La facultate sau la colegiu, pe ultima sută de metri

ADMITERE 2014. La facultate sau la colegiu, pe ultima sută de metri

A mai rămas doar o săptămână până la începutul anului universitar 2014-2015. În facultățile de stat, perioada de înscrieri s-a încheiat. Rămâne însă varianta universităților private care își mențin ofertele deschise până în ajunul anului universitar, dar și colegiile nou-înființate.

Scăderea numărului de studenți a continuat și în acest an. Noutatea este însă că absolvenții care au picat Examenul Maturității au posibilitatea să meargă la colegii. Aflați unde se mai pot face înscrieri la facultate, ce universități au ales să își organizeze și colegii pentru cei care au picat Bac-ul, ce calitate mai oferă învățământul românesc în condițiile în care cei care trec de Bacalaureat sunt la fel de puțini, dar și ce variantă este de dorit să alegeți – cămin sau chirie – dacă studiați în alt oraș decât cel în care v-ați născut.

Ce universități înființează colegii pentru cei fără Bac

● Universitatea Aurel Vlaicu din Arad anunță că înscrie tineri care au picat Bacalaureatul sau care nu s-au prezentat la examen, până pe 19 octombrie. Taxa de înscriere este de 50 de lei, iar cea de școlarizare - 1.500 de lei pe domenii tehnice și 1.300 de lei pe domenii socio-umane.

Ne puteți urmări și pe Google News

● Universitatea Valahia Târgoviște organizează „cursuri pentru absolvenții de liceu cu diplomă de Bac, dar și pentru aceia care nu au susținut/ nu au promovat examenul”.

● Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București anunță pe siteul său că organizează, pentru absolvenții de liceu fără Bac, un Curs de tehnician masor, structurat pe patru module. Fiecare modul costă 100 de euro, taxa de înscriere este de 10 euro.

● Universitatea Ecologică din București anunță că organizează studii postliceale în cadrulColegiuluiuniversității, studii adresate absolvenților de liceu cu și fără diplomă de bacalaureat. Înscrierile au loc până în data de 30 septembrie, iar taxa de școlarizare e de 1.700 de lei/an.

● Alte universități care organizează colegii sunt Hyperion București, Universitatea Româno-Americană Sibiu și Artiflex București.

Locuri rămase la facultăți private

● Universitatea Spiru Haret și-a prelungit perioada de înscrieri la facultate până pe 30 septembrie. Pe lângă sediul din București, se fac înscrieri și la Constanța, Brașov, Craiova, Râmnicu- Vâlcea. Oferă 24 de facultăți cu 82 de specializări.

● Același termen limită de înscriere l-a fixat și Universitatea Hyperion.

● La Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir înscrierea candidaților este prelungită până pe 25 septembrie.

La cămin sau cu chirie?

Cum a doua sesiune de admitere se apropie de sfârșit și majoritatea absolvenților de liceu știu unde vor studia în anul universitar care bate la ușă, unica grijă rămâne chiria.

Sfaturile de la studenții veterani le pot fi de ajutor în alegerea cazării celor aflați la prima astfel de experiență.

Alina Maxim este studentă la Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București și locuiește de doi an în campusul Grozăvești. Tânăra plătește o sumă care variază între 90 de lei și 120 de lei pe lună și se declară mulțumită. Aceasta împarte camera de cămin cu o colegă de la facultate. „Faptul că am o singură colegă de cameră și nu mai multe, așa cum se întâmplă în alte campusuri universitare, ne permite să învățăm mai ușor, să păstram curățenia”, mărturisește tânăra.

Avantajul vieții la cămin

Chiria mică și liniștea nu sunt singurele avantaje: „Este foarte frumos când ne strângem mai mulți colegi într-o cameră, când gătim împreună, există la cămin o solidaritate pe care nu am întâlnit-o până acum“.

Prețurile de cazare sunt asemănătoare și pentru celelalte campusuri studențești din Capitală (Căminul Poligrafie, Căminul Stoian Militaru, Căminul Fundeni, Căminul Panduri, Complexul Studențesc Regie). Pentru studenții de la ASE cele mai căutate cămine sunt Complexul Moxa și Belvedere.

Cămine private sau garsonieră

Dacă sunteți însă dispuși să scoateți din buzunar mai mult, căminele private sunt și ele o soluție: West Gate Studios sau Căminul Particular Mihai Bravu sunt doar două variante. Sunt și studenți pentru care împărțirea camerei nu este pe gustul lor. Maria Constantinescu, studentă în cadrul Universității București, a locuit în primul an în Căminul Privat Nr 1 Vitan: „Plăteam 400 de lei pe lună, iar în lunile de iarnă suma ajungea și la 500, căminul beneficia de toate utilitățile însă stăteam trei fete în cameră”. Nevoia de intimitate a determinat-o să aleagă în anul II să locuiască cu chirie. În ceea ce privește chiriile, acestea variază în funcție de centrul universitar: în București, o garsonieră costă între 150 și 250 de euro pe lună, în funcție de condiții, iar un apartament cu două camere în jur de 300 de euro. Prețurile sunt apropiate în Cluj, însă mult mai mici în restul țării.