Adrian Anghel, propus ministru delegat pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, aviz negativ în comisiile parlamentare

Adrian Anghel, propus ministru delegat pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, aviz negativ în comisiile parlamentare

Comisiile parlamentare de specialitate i-au acordat luni 12 voturi pentru, 8 împotrivă şi 4 abţineri lui Adrian Anghel, propus pentru ocuparea portofoliului de ministru delegat pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni în noul Cabinet Ponta.

Deputatul PMP Eugen Tomac a declarat ca Adrian Anghel nu a întrunit votul majorităţii membrilor celor două comisii reunite.

"Domnul senator propus pentru funcţia de ministru delegat pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni a primit 12 pentru, 8 împotrivă, 4 abţineri. Conform procedurii, domnia sa nu a fost validat, nu a obţinut jumătate plus unu din numărul de voturi", a spus Tomac la finalul a două ore de audiere în comisii.

Referitor la faptul că Adrian Anghel s-a arătat optimist la finalul audierilor, afirmând că a primit un aviz favorabil din partea comisiilor, Eugen Tomac a afirmat: "Domnia sa ar putea să fie optimist în cazul în care ar fi avut 13 voturi pentru, dar noi am fost 24 de membri prezenţi la audiere. Cred că Victor Ponta trebuie să vină cu altă propunere. Poate intra în Parlament cu această formulă (n.r. - de Guvern), dar ar însemna o sfidare fără margine din partea actualului guvern".

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, social-democratul Ovidiu Iane a susţinut că există posibilitatea unei erori în ceea ce priveşte numărul celor prezenţi la audiere dintre membrii celor două comisii reunite.

"Probabil cineva a numărat la voturile împotrivă sau a ridicat mâna şi la abţinere şi la vot împotrivă. Pentru că prezenţa pe care o avem - 16 de la Cameră plus şapte de la Senat - sunt 23. Nu văd cum au apărut 24 (n.r. - membri prezenţi ai celor două comisii)", a spus el.

Iane a adăugat că în situaţia în care se va dovedi că la audiere au fost prezenţi 23 de senatori şi deputaţi, atunci Adrian Anghel primeşte un aviz favorabil, în timp ce dacă la şedinţă au participat 24 de parlamentari, candidatul primeşte un aviz de respingere.

Stafful celor două comisii verifică prezenţa la vot, prezenţa parlamentarilor la audiere şi votul, în vederea întocmirii procesului-verbal care va fi transmis plenului.

Avizul celor două comisii este unul consultativ.