Agenții economici vor asigura locuri de muncă absolvenților școlilor profesionale

Agenții economici vor asigura locuri de muncă absolvenților școlilor profesionale

Guvernul a adoptat ieri o ordonanță de urgență prin care aduce cinci modificări la Legea Educației și una la celebra ordonanță 75 privind titlurile științifice. Cea mai importantă este cea privind învățământul dual

Guvernul a adoptat ieri noi modificări legislative cu impact asupra sistemului educațional românesc. Între acestea, ministrul Educației Naționale, Sorin Mihai Cîmpeanu, apreciază că modificările privind învățământul dual sunt cele mai importante. „Prima din cele cinci modificări ale Legii 1/2011 vizează învăţământul dual, ca formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic. Pentru prima oară, într-o lege a educaţiei se introduce noţiunea de învăţământ dual, ca şi formă de pregătire în alternanţă: pregătire teoretică, în unităţile de învăţământ, cu pregătire practică, în cadrul unităţilor economice. Am urgentat introducerea acestei prevederi, pentru a putea fi aplicabilă în anul școlar 2015-2016. În luna februarie trebuie făcută publică oferta educaţională pentru absolvenţii clasei a X-a, iar pentru aceasta trebuie încheiate parteneriate între liceele profesionale și agenții economici interesați, ca viitori angajatori. În lunile maiiunie, elevii trebuie să poată opta. Concret, orele de teorie vor avea loc în cadrul liceelor, iar practica va fi efectuată în cadrul unităților agenților economici interesați și nu cum se făcea până acum în atelierele de practică ale liceelor sub supravegherea cadrelor didactice. În final, absolvenții vor fi angajați, au locul de muncă asigurat”, a declarat, pentru EVZ, ministrul Educației.

Cu și fără titluri științifice

Înainte ca Guvernul să adopte noile modificări, ministrul Educației a informat 92 de universități cu privire la inițierea unor modificări legislative care să soluționeze o serie de aspecte aflate pe agenda sistemului educațional. Astfel, pe lângă învățământul dual, au fost efectuate modificări privind titlurile științifice în două chestiuni. Pe de o parte cele peste 1.000 de cadre universitare (asistenți, lectori/ șefi de lucrări) care nu și-au obținut titlurile de doctori au mai primit un răgaz înainte de a fi obligate să părăsească sistemul. „Am fi bulversat sistemul dacă i-am fi lăsat să plece în timpul anului universitar, așa că am prelungit perioada până în septembrie 2015. La Medicină și Farmacie sunt cu sutele în această situație. O parte din ei se vor putea salva, dacă-și iau doctoratele, alții nu”, a spus ministrul Cîmpeanu pentru EVZ. Pe de altă parte, stabilirea cadrului legal privind retragerea titlului de doctor era, iarăși, o prioritate, a spus Cîmpeanu făcând trimitere la cererea premierului de a-i fi retras doctoratul în drept pentru care e suspectat de plagiat. „S-a reglementat retragerea titlului, la solicitarea titularului acestuia. Într-un asemenea caz se renunță nu doar la titlu, ci și la toată perioada necesară obținerii acestuia. Dacă vrea să reia studiile pentru doctorat, atunci trebuie să suporte costurile, pentru că statul acordă gratuitate o singură dată. Mâine voi da mai multe detalii despre toate modificările”, a mai spus ministrul Educației.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ședință importantă

Biroul permanent al Consiliului Național al Rectorilor (CNR), format din 13 membri, a avizat pozitiv modificările legislative propuse de noul ministru al Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu. „Am avut consultare prealabilă adoptării acestei Ordonanțe de Urgență a Guvernului. Avizul Biroului permanent al CNR a fost pozitiv. În plus, din cele 92 de universități pe care le-am informat cu privire la intențiile de modificări legislative, niciuna nu a dat răspuns negativ”, a declarat ministrul Educației, pentru Evenimentul zilei. Oficialul MECS a subliniat că o întâlnire foarte importantă pentru destinul învățământului universitar românesc va avea loc în data de 16 ianuarie 2015, ora 11.00, când membrii CNR se vor reuni la Universitatea Politehnică din București. Cu acel prilej vor fi discutate „cele mai importante aspecte din învățământul superior, ce trebuie clarificate la începutul anului 2015 (finanțare, abilitare, activitate CNATDCU, ARACIS), cât și asigurarea condițiilor legale de funcționare a CNR”, a mai precizat noul ministru al Educației.