Agricultorii români pierd fonduri europene de 4,24 milioane de euro

Agricultorii români pierd fonduri europene de 4,24 milioane de euro

România va trebui să returneze Comisiei Europene suma de 4,24 milioane de euro, reprezentând o corecţie financiară în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), a anunţat executivul comunitar.

Comisia are de recuperat în total 315 milioane de euro de la un număr de 11 state membre, informează Agerpres. În cazul României, a fost aplicată o corecţie financiară de 4,51 milioane de euro pentru nedefinirea anumitor condiţii de mediu şi agricultură, aşa-numitele GAEC, pentru controale efectuate în mod parţial şi pentru deficienţe ale sistemului de sancţiuni. Impactul financiar al corecţiei aplicate în cazul României este de 4,24 milioane de euro, iar diferenţa se explică prin faptul că o parte din sumă a fost deja recuperată de la România sau a fost deja rambursată de către aceasta.

În total, CE a anunţat corecţii nete totale de aproape 318 milioane de euro pentru 11 state, al căror impact financiar este de aproximativ 315 milioane de euro.

Banii revin la bugetul UE deoarece nu au fost respectate reglementările UE sau pentru că procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzătoare. Statele membre sunt responsabile cu efectuarea plăţilor şi cu verificarea cheltuielilor efectuate în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), iar Comisia are obligaţia de a se asigura că statele membre au utilizat fondurile în mod corect, se menţionează într-un comunicat al CE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele mai importante corecţii au fost aplicate în cazul Franţei şi Portugaliei. Astfel, Franţei i se impută 238,9 milioane de euro (impact financiar de 237,83 milioane de euro) pentru deficienţe privind alocarea de drepturi la plată, dar şi alte 10,03 milioane de euro pentru deficienţe în cadrul măsurii privind tinerii fermieri şi în controalele împrumuturilor subvenţionate. În cazul Portugaliei, CE aplică o corecţie financiară de 12,94 milioane de euro, cu un impact financiar de 12,04 milioane de euro, pentru deficienţe privind eco-condiţionalitatea.

Pe de altă parte, ca urmare a unei hotărâri a Curţii Europene de Justiţie împotriva unei decizii anterioare a Comisiei, Italiei i se va rambursa suma de 2,11 milioane de euro.