Ai telefon mobil? Vezi ce ţi se pregăteşte!

Ai telefon mobil? Vezi ce ţi se pregăteşte!

Uniunea Internațională a Telecomunicaţiilor (ITU) estima anul trecut că, în 2014, numărul telefoanelor mobile la nivel global îl va egala pe cel al populaţiei.

Numai că, pentru fiecare tip de telefon mobi, utilizatorul are nevoie de încărcătoare diferite. În acest context, deputaţii europeni au propus actualizarea legislaţiei UE privind echipamentele radio, astfel încât producătorii să dezvolte un încărcător pentru toate telefoanele mobile comercializate în UE, pentru a reduce deşeurile, costurile şi eforturile utilizatorilor.

Propunerea legislativă a fost aprobată cu 550 de voturi pentru la 12 împotrivă, cu 8 abţineri. Va trebui să fie aprobată formal de Consiliu. Statele membre vor avea apoi doi ani la dispoziţie să transpună regulile în legislaţia naţională, iar producătorii vor avea un an pentru a implementa noile reguli.

Această propunere a fost deja agreată informal cu Consiliul de Miniştri.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Directiva echipamentului radio modernizată este un instrument eficient pentru a preveni interferenţa între diferite aparate de echipament radio. Sunt foarte încântată că am agreat introducerea unui încărcător comun. Acesta serveşte intereselor consumatorilor şi mediului în egală măsură. Va pune capăt mormanelor de încărcătoare şi la 51 000 de tone de deşeuri electronice în fiecare an", a spus raportorul Barbara Weiler (S&D, DE).

Propunerea de directivă prezintă reguli armonizate pentru punerea pe piaţă a echipamentelor radio, inclusiv telefoane celulare, chei de maşini şi modemuri. Regulile au ca scop să ţină pasul cu numărul şi varietatea tot mai mari ale echipamentelor radio şi să asigure faptul că acestea nu interferează unele cu altele, respectând totodată cerinţe importante privind sănătatea şi siguranţa. Încărcătorul comun

Deputaţii au cerut un efort reînnoit de dezvoltare a unui încărcător comun pentru unele categorii de echipamente radio, mai ales telefoane mobile, întrucât acest lucru ar simplifica utilizarea şi ar reduce costurile şi deşeurile inutile.

Ei au modificat propunerea legislativă pentru a stipula că posibilitatea de a lucra cu încărcătoare comune va fi o cerinţă esenţială pentru echipamentele radio. Cu toate acestea, Comisia Europeană va decide care echipamente radio specifice vor fi obligate să îndeplinească această cerinţă, se mai arată în text.

Urmărirea echipamentelor radio nesigure

Deputaţii au mai susţinut şi prevederile din directivă care vor conferi autorităţilor instrumente suplimentare de supraveghere a pieţei pentru a identifica echipamentele radio care nu respectă noile reguli de siguranţă.

Pe baza informaţiilor oferite de statele UE şi după o evaluare atentă, Comisia Europeană va identifica acele categorii de echipamente care vor necesita înregistrare înainte de a putea fi puse pe piaţă. O bază de date similară este deja operaţională în SUA.