Al cui e submarinul eșuat în largul coastelor suedeze? Rusia arată cu degetul spre Olanda, Haga spune că nu e al său

Al cui e submarinul eșuat în largul coastelor suedeze? Rusia arată cu degetul spre Olanda, Haga spune că nu e al său

Armata olandeză a dezminţit astăzi că “misteriosul” submarin căutat de Marina suedeză în Marea Baltică i-ar aparţine, după ce o sursă din cadrul Ministerului rus al Apărării sugerase acest lucru anterior, relatează France Presse.

“Nu este un submarin olandez, iar noi nu suntem implicaţi în operaţiunile de căutare” efectuate de armata suedeză, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Ministerului olandez al Apărării, Marnoes Visser.

“Am participat la un exerciţiu alături de Suedia cu mai multe nave, dar acesta s-a terminat marţea trecută”, a adăugat Visser, precizând că submarinul său Bruinvis s-a întors după aceea la Tallinn, unde a rămas pe durata weekendului.

Anterior, o sursă din cadrul Ministerului rus al Apărării citată de Interfax a “recomandat” Stockholm să solicite “informaţii de la comandamentul forţelor navale al Olandei”.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Este un submarin cu propulsie diesel-electrică olandez de tip Bruinvis ce efectua săptămâna trecută” exerciţii, “inclusiv de revenire la suprafaţă în regim de urgenţă, în apropierea oraşului Stockholm”, conform aceleiaşi surse.

Acest submarin a intrat vineri în portul din Tallinn, capitala Estoniei, şi “îşi va relua probabil astăzi drumul” pentru a reveni în Olanda, a mai spus sursa din cadrul Ministerului Apărării de la Moscova.

Sâmbătă seară, armata suedeză a declanşat o operaţiune militară de amploare cu peste 200 de oameni, nave “invizibile”, nave de deminare şi elicoptere, care au efectuat operaţiuni de căutare într-o zonă din Marea Baltică de aproximativ 50 de kilometri după apariţia unor informaţii referitoare la o “activitate submarină străină” în largul Stockholm şi publicarea unei fotografii cu misteriosul “vas străin”.

Presa suedeză a scris că armata ar fi interceptat un semnal SOS emis de respectivul submarin care ar proveni de la o bază militară din enclava rusă Kaliningrad sau de la baza mult mai mare de la Murmansk, în apropierea graniței cu Norvergia, stat NATO.