Al treilea Război Mondial, al doilea Război Rece. Isteria belicoasă a Moscovei ca tactică de negociere | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 21 Comentarii | 2459 Vizualizari

De la ziare, analize în reviste de specialitate și dezbateri academice, întregul spațiu public occidental a explodat în argumente și mesaje privind apropierea, ba chiar declanșarea de către Rusia, în Siria, a celui de-al treilea Război Mondial, sau măcar al celui de-al doilea Război Rece.

 Mai mult, curentul este susținut tot mai abitir din interiorul Rusiei de către presa oficială și de acțiuni menite să pregătească populația pentru război sau măcar să introducă suficientă tensiune pentru a da cetățeanului rus mediu senzația dușmanului comun, a războiului iminent, ca modalitate de control de către autoritățile actuale și de susținere necondiționată a politicilor Rusiei lui Putin

 Nu, războiul nu e gata pregătit și lansat sau pe cale să răbufnească. Dar nici premizele unui dialog nu sunt tocmai bune, iar capabilitățile militare de pe teren introduc presiune majoră și chiar riscă să determine, de la un banal incident, escaladarea în război clasic.

Nu poate fi vorba de Război Mondial, nici măcar despre al doilea Război Rece. Asta deoarece lipsesc termenii condiționalității din războiul rece, respectiv o Federație Rusă superputere la nivelul URSS – distanța e enormă și nici măcar planurile cele mai ambițioase de reînnoire a capabilităților militare ale Armatei ruse nu pot duce la echilibrarea raportului de forțe cu SUA. Chiar și la nivelul „echilibrului terorii”, a armelor atomice, balanța este profund alterată de un arsenal vetust, depășit tehnic și moral și costuri majore de tăiere, sterilizare și înlocuirea cu noile arme nucleare de către Rusia. În plus, nu mai vorbim despre noile generații de arme inteligente, chiar dacă sunt convenționale, cu valoare strategică egală cu a componentelor nucleare, acolo unde raportul de forțe este complet deplasat spre Washington, față de o Rusie fără complex militar-industrial dezvoltat tehnologic și capabil de producție în serie mare a amelor de generația a cincea. Și nici vorbă de confruntare convențională, față în față, a Rusiei cu SUA sau NATO, pentru că deznodământul ar fi dinainte cunoscut.

Nu avem de-a-face cu un viitor Război Rece, pentru că instrumentarul la care recurge Rusia nu are de a face cu evitarea războiului, ci cu utilizarea conflictului miliar ca instrument de politică externă, deci cu un război cât se poate de cald: Rusia lui Putin produce problema, sar occidentalii să calmeze scandalagiul din sistem și să închidă rapid presiunea publică, iar Moscova evită escaladarea pe seama unor avantaje majore și cedări ale Occidentului.

Apoi, chiar raportul de forțe între SUA și Rusia anulează perspectiva echilibrului, din contră, SUA și Occidentul așteaptă negocieri fără precondiții și refuzând recunoașterea câștigurilor obținute prin victorie militară a celuilalt, Rusia încearcă să impună propria soluție sau să arate din nou spectrul reluării conflictului pentru a obține câștig de cauză. Iar zona mai slabă de înger la nivel european se grăbește să-i facă pe plac, eventual prin cedări pe seama terților. Mai mult, pe acest precedent, Rusia încearcă afaceri la scară mare cu veto-ul în Europa și în NATO și limitarea directă a acțiunilor SUA pentru că sunt unilaterale și hegemonice, deci trebuie controlate multipolar de Moscova.

Și, în general, s-ar putea nici să nu avem de a face cu un război. Avem însă creată o adevărată isterie a Rusiei lui Putin, cu dublă utilizare: piața internă, raliată în jurul marelui Conducător, la fel, presiunea externă vizează deja Europa, Occidentul, statele înclinate spre compromis rapid pe bani sau pe seama altora, totul pentru a scoate iute din agendă conflictul, și a trece la afaceri. Sau îl vizează pe președintele american, la final de mandat. Pe de altă parte, am putea avea elemente hibride în manifestare oricând, războiul informațional fiind în derulare constant și permanent peste tot în spațiul post-sovietic, Europa sau peste ocean. Situația e complicată și poate escalada acolo unde trupele celor doi sunt în contact, iar un incident poate genera efecte dezastruoase - Siria, Marea Neagră, Marea Baltică, Marea Barentz, Oceanul planetar. De aceea au fost adoptate acordurile privind regulile de angajare și deconflictualizarea pe teren, semnate la nivel militar de către SUA și Rusia. În plus, determinarea, presiunea, forța de impact și capabilitățile militare ofensive în creștere ale Moscovei se manifestă ca și componente ale unei tactici noi, cu scopul de a permite Rusiei să smulgă și să impună avantaje pentru sine. Însă avantajele impuse, nu asumate, și clauzele obținute sub presiune nu au cum să dăinuie.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
16:16 UPDATE: Mohamed R, de 40 ani, tunisian născut în FRANȚA - arestat în Anvers după ce A INTRAT CU MAȘINA în mulțime 15:52 UPDATE. Fost parlamentar RUS, care a fugit în UCRAINA, ucis pe străzile Kievului 15:47 Posibil ATENTAT, dejucat in Belgia! Un șofer a vrut sa intre cu mașina în mulțime 15:18 FAȚA UCIGAȘULUI de pe PODUL WESTMINSTER. De ce autoritățile britanice nu-i dezvăluie identitatea? 14:44 ISIS a revendicat atacul terorist din Londra 14:28 UPDATE. ATACATORUL era născut în Marea Britanie și fusese anchetat de MI5, acum câțiva ani. Ce naționalitate au VICTIMELE 14:23 Cine sunt VICTIMELE teroristului de la LONDRA. Povestea femeii care mergea să-și ia copiii de la școală 14:22 DONALD TRUMP jr a lansat un atac furibund la adresa PRIMARULUI MUSULMAN al Londrei 14:15 Mărturia unui student român aflat în Londra: "Panica e doar în centru" 13:12 Atentatul de la Londra, în IMAGINI. Instantanee INCREDIBILE! ATENȚIE, pozele vă pot AFECTA EMOȚIONAL - Exclusiv EvZ 12:14 Moment de reculegere la Londra, în memoria celor uciși în atacul terorist 11:23 EI SUNT ROMÂNII RĂNIȚI la LONDRA. ANDREEA este de o frumusețe răvășitoare - FOTO 10:14 VIDEO ȘOCANT cu MOMENTUL ATACULUI din LONDRA. IMAGINI cutremurătoare CU ROMÂNCA scoasă în viață din râul TAMISA - GALERIE FOTO 09:05 ROMÂNII din LONDRA reacționează după ATACUL de pe PODUL WESTMINSTER 07:27 Terorismul concetățeanului vecin de palier. Reîntoarcerea jihadiștilor în Europa 06:34 TEROARE în INIMA LONDREI. CINCI MORȚI și cel puțin 40 de RĂNIȚI - GALERIE FOTO - EXCLUSIV EVZ - ATENȚIE! Imaginile vă pot afecta emoțional! Mesajul premierului britanic 06:06 ȘOCANT! Momentul când poliţia TRAGE asupra teroristului din LONDRA a fost surprins în imagini - VIDEO 21:04 ATENTATUL DE LA LONDRA. SRI a luat măsuri sporite de SECURITATE 20:43 Doi români, răniţi în atentatul de la Londra. Este vorba de o femeie și un bărbat 17:40 VIDEO cu evenimentele de la Londra! Legislativul și-a SUSPENDAT activitatea
loading...