ALARMĂ: teribilul stres economic din 2008 revine. PROFETUL unei noi CRIZE MONDIALE a lansat PANICA în lume: „Vindeţi tot!”

ALARMĂ: teribilul stres economic din 2008 revine. PROFETUL unei noi CRIZE MONDIALE a lansat PANICA în lume: „Vindeţi tot!”

Unul dintre liderii Royal Bank of Scotland a analizat situaţia economică mondială din prezent şi a ajuns la o concluzie care dă fiori mai ales celor care au credite.

Practic, reprezentanţii Royal Bank of Scotland au abordat o strategie mai puţin obişnuită în asemenea situaţii, dar şi într-un asemenea domeniu: comunicarea deschisă şi directă cu toţi clienţii.

Instituţia financiară a transmis că omenirea va fi lovită de “un an cataclismic”, marcat de o criză globală a deflației. Marile burse ar putea cădea cu până la o cincime, iar barilul de petrol ar putea fi cotat cu doar 16 dolari.

Divizia de creditare a RBS, cea care a construit această teorie, a avertizat că piețele dau semnale de stres similare celor 2008, din lunile care au precedat declanșarea celebrei crize Lehman.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Vindeți absolut tot, cu excepția obligațiunilor de înaltă calitate. Vorbim de redobândirea capitalurilor, nu de rentabilitatea capitalurilor. Suntem într-un hol foarte aglomerat care are ieșiri de urgență foarte strâmte”, se afirmă în comunicarea trimisă clienților de conducerea Diviziei de Credite.

“China a pornit o corecție majoră care va avea efect de bulgăre de zăpadă. Acțiunile și creditarea au devenit foarte periculoase”, a fost semnalul de alarmă tras de Andrew Roberts, șeful Diviziei. Mai mult, acesta se așteaptă ca Wall Street și bursele europene să înregistreze scăderi între 10 și 20 la sută.

”Londra este vulnerabilă în situația unui șoc negativ. Toți aceia care acționează după mentalitatea tipică companiilor din domeniile minier și petrolier, potrivit cărora dividentele sunt în siguranță, o să constate cu surprindere că lucrurile nu mai stau deloc așa”, a fost părerea lui Roberts, care astfel devine profetul unei a doua crize mondiale în mai puţin de un deceniu.

Potrivit RBS, prețul țițeiului va tot scădea, iar barilul va atinge un prag minim de 16 dolari, cum s-a mai întâmplat în 1999, în timpul crizei din Asia de Est. Totodată, specialiştii de la RBS anticipează că randamentul pe 10 ani al bondurilor germane va înregistra un minim istoric de 0,16 la sută pe an. În aceste condiţii, rata dobânzii de politică monetară a BCE va coborî până la -0,7 la sută.

RBS şi-a arătat îngrijorarea legată de evoluția economiei globale în noiembrie 2015, când a estimat că economia americană își va încetini creșterea până la 0,5 la sută în trimestrul al patrulea. În acel context, Federal Reserve a fost acuzată de RBS că încearcă să întărească dolarul american.

Concluzia generală trasă de mai mulţi specialişti în economie mondială este că epicentrul stresului global este China, ţară unde creșterea bazată pe creditare a ajuns la saturație.