Editura Evenimentul si Capital

ALARMANT! Rata mortalității infantile în România, de două ori mai mare ca media pe UE

Anual, peste 20.000 de copii se nas prematur în România, iar rata mortalității infantile este de 8,8-9%, față de 4,1% - media europeană.
Autor: | | 0 Comentarii | 125 Vizualizari

Anul acesta 22 de unități de terapie intensivă de grad III care se ocupă de îngrijirea pacienții neonatali au primit fonduri majorate. Suma alocată inițială, de 7,2 milioane de lei, a fost suplimentată cu alte 5,2 milioane de lei, printr-o rectificare bugetară din luna august. Cu toate acestea, rata mortalității infantile rămâne de 8,8%, aproape de două ori mai mare decât media UE, în ciuda investițiilor făcute în maternități. Ultimul Eurobarometru dă, însă, o cifră mai mare pentru rata mortalității infantile în țara noastră - de 9%.

Majorarea bugetară (de 5,2 milioane) a fost realizată din fondurile generale alocate de către Ministerul Sănătății pentru acțiunile prioritare de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).

Banii au fost alocați pentru a veni în sprijinul nou-născuților aflați în stare critică și au fost folosiți pentru achiziționarea materialelor medicale, a medicamentelor, a reactivilor sau au fost cheltuiți pe piese de schimb pentru reparațiile de aparatură medicală învechită, în încercarea de a micșora rata mortalității infantile, informează Ministerul Sănătății.

Măsura de a majora bugetul acestui domeniu important a fost luată în contextul Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020, care are ca Obiectiv Strategic 1 – „Îmbunătățirea stării de sănătate și de nutriție a mamei și a copilului și reducerea riscului de deces matern și infantil”.

„Suplimentarea bugetară a fost un pas important pentru încercarea de a șterge diferențele în îngrijirea pacienților critici în România. Adult,  copil, nou-născut, toți trebuie tratați cu aceeași atenție de statul român. Unul dintre rezultatele concrete ale suplimentării bugetare a fost faptul că în multe spitale a fost asigurat accesul la consumabile medicale mai scumpe și mai bune, salvându-se astfel viața unor pacienți cu dializă sau a altora aflați în secțiile de chirurgie cardiacă ori de neurochirurgie”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

În România, rata mortalității infantile a înregistrat o scădere constată în ultimii 15 ani. Cu toate acestea, în 2014 (la ultima estimare oficială a Ministerului Sănătății), rata mortalității infantile era de 8,8%, aproape de două ori mai mare decât media UE. Ultimul Eurobarometru, însă, indică opactul că rata mortalității infantile în România este de 9%, față de media europeană de 4,1%. 




Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro