ALEGERI 2014. Unde sunt legionarii, homosexualii și curvele de altădată? Am rămas cu ofițerii acoperiți din presă și politică, plus arestări pe bandă rulantă...

ALEGERI 2014. Unde sunt legionarii, homosexualii și curvele de altădată? Am rămas cu ofițerii acoperiți din presă și politică, plus arestări pe bandă rulantă...

Credeți că acum vedeți pentru prima dată o campanie murdară? Văd mulți plângându-se de calitatea scăzută a experiențelor electorale din acest an. Vestea proastă este că nimic nu-i nou sub soare.

Prima mea experiență ca ziarist la Politic în legătură cu niște alegerile prezidențiale s-a consumat în 1992. Mă învârteam (alături de alți colegi) pe lângă stafful de campanie al lui Emil Constantinescu. Condus de Zoe Petre, aveau sediul pe undeva pe lângă Facultatea de Drept, dacă-mi mai aduc bine aminte. Într-un apartament de bloc, stil interbelic, întunecos, plin de voluntari, fără consultanți externi. Într-un moment de naivitate extremă am discutat cu Emil Constantinescu, neînțelegând de ce refuza orice spot video de campanie negativă. Mi-a spus că el vede cu totul altfel o campanie electorală. Am plecat entuziasmat, dar dezamăgit. Părea un personaj rupt de realitate, în condițiile în care presa fedesenistă îl călca în picioare. "Țapul" era cel mai blând apelativ.

Momente memorabile ale campaniei din 1992: conflictul dintre Ion Iliescu și unul din ziariștii lui Radu Mazăre, redactor-șef de opoziție la "Telegraf", cel care a fotografiat incidentul, în care roșu de furie, Iliescu i-a pus mâna în gât  ziaristului și a țipat: "Măi, Animalule!" Un altul: dezbaterea televizată dintre Iliescu și Constantinescu în care alesul CDR promitea că aduce curent electric din Turcia. Ridiculizat de Iliescu, în calitate de priceput la toate. Finalul: 61-37 pentru Ion Iliescu.

Mult mai interesante au fost alegerile din 1996. Din nou, Emil Constantinescu versus Ion Iliescu, dar de această dată naivitatea candidatului CDR dispăruse, lumea se săturase de Iliescu și majoritatea presei (pe vremea aceea ziarele reprezentau o forță de temut) era de partea sa. Celebră a rămas replica din ultima dezbatere televizată dinaintea turul doi: "Credeți în Dumnezeu, domnule Iliescu?" și gestul cu ochelarii pe care-l făcea Emil Constantinescu. Gest se pare inspirat de Ion Caramitru, trainerul personal al fostului președinte. Rezultat : 54-45 pentru Emil Constantinescu. Atunci s-au experimentat și primele semne de campanie elctorală negativă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În anul 2000, n-au avut istoric, Iliescu câștigând din nou președinția României în fața lui Corneliu Vadim Tudor. Un adversar dorit de PSD, care reușise să-i dea câteva lovituri fostului președinte cederist, în special prin scandalul Rona Hartner. Un fel de Monica Lewinski în variantă dâmbovițeană. Audiențele făcute de emisiunea lui Marius Tucă, cel care a declanșat scandalul invitându-l pe CVT, ar face pe mulți să pălească de invidie. Ulterior s-a dovedit că fusese fabricat, dar președintele PRM nu a putut avea mai mult decât locul doi în cursa prezidențială. A luat 28 la sută în primul tur, dar doar 33 la sută în turul doi. Iliescu revenise.

Adrian Năstase și Traian Băsescu au avut o confruntare extrem de dură în 2004. Pe asta am văzut-o în calitate de consultant politic. Mulți încă își mai amintesc de ele, de aceea nu voi insista. Ce mi s-a părut mizer, a fost "bomba" cu acuzațiile false de homosexualitate la adresa lui Adrian Năstase, susținute de personaje dubioase. A mai existat și episodul stenogramelor din ședințele PSD, pe care am înțeles ulterior că le-a dat liderilor Alianței Dreptate și Adevăr un colaborator apropiat al fostului prim-ministru, documente reale, dar și multe altele. Năstase a luat 40 la sută în primul tur, Băsescu 33 la sută, dar n-a fost suficient pentru a câștiga. Scor : 51,2 la 48,8 pentru Băsescu.

Despre 2009 sunt multe de spus, dar cred că toată lumea își aduce aminte de filmulețul în care se părea că Băsescu lovește un copil cu pumnul și vizita lui Geoană la SOV, imediat după arestarea lui Nicolae Popa în Indonezia. Am citit integral raportul de expertiză al filmulețului, tot în calitate de consultant politic, unde se demonstra, cadru cu cadru, cum s-au modificat 7 secunde, pentru a susține un lucru fals. O exagerare care l-a costat pe Mircea Geoană primul loc în turul doi. Cele mai strânse alegeri prezidențiale din istoria României s-au terminat aproape la egalitate: 50,4 la 49,6 pentru Traian Băsescu.

V-am convins? Credeți că scandalurile cu ofițerii acoperiți din presă și politică sunt ceva neobișnuit. Sau că acuzațiile cu implicarea DNA (presupus programată pentru că nimeni nu a demonstrat ceva clar) în favoarea sau în defavoarea unui candidat reprezintă o noutate? Nu, după cum nici manipularea datelor sondajelor nu a lipsit în fiecare campanie electorală.

Scriu aceste rânduri cu o oră înaintea anunțării exit-poll-urilor. Bănuiesc că Victor Ponta va lua în jur de 40, iar Klaus Iohannis în jur de 30 la sută. Pe locul trei, habar n-am cine va ieși, dar știu că Ponta îl vrea pe Tăriceanu, iar Iohannis pe Macovei. Nu știu cum vor arăta datele din sondaje, dar știu că întotdeauna sunt diferențe între ele și rezultatele finale, după cum știu că întotdeauna există o lecție greu de învățat: alegerile pentru turul doi încep de la 50-50. Sau de la 0-0, cum ar spune un microbist.