Alegeri americane: Nervos, irascibil, necontrolat, Trump merge spre o înfrângere usturătoare | PULSUL PLANETEI

Alegeri americane: Nervos, irascibil, necontrolat, Trump merge spre o înfrângere usturătoare | PULSUL PLANETEI

Noaptea de miercuri spre joi, 19/20 octombrie, a fost cea a ultimei confruntări între candidații la prezidențialele americane, Hillary Clinton și Donald Trump.

 Așteptată cu nerăbdare de către republicani, pentru a vedea relansarea candidatului în pierdere de suflu după cele mai proaste 10 zile ale campaniei vreunui aspirant la funcția supremă în stat, în urma referințelor sexiste și părăsirea campaniei republicane de către figuri reprezentative ale partidului, confruntarea finală cu audiență record a avut un final neașteptat, dar nu mai puțin definitoriu pentru cursă.

Dacă primele 30 de minute candidatul republican a reușit să se păstreze în dezbatere, potrivit scenariului echipei sale, discutând temele clasice de contencios între conservatori și liberali, între care avortul și dreptul de port armă, pentru că temele nu-i aduceau șansa unui câștig substanțial și dramatic în fața candidatului democrat - care oricum îl domina în sondaje deja - Trump a revenit la improvizațiile sale, fiind egal cu sine riscând și forțând, pentru a pierde în final lamentabil. Nervos, irascibil, necontrolat pe alocuri, miliardarul a fost trădat din nou de firea sa arogantă și impulsivă și s-a prăbușit în următoarea oră, făcând greșeală după greșeală.

A început prin a întrerupe, a enerva publicul, a hărțui deranjant contracandidatul, blocând frazele Primei Doamne cu intervenții mergând până la adevărate invective neprovocate („nasty woman”) o postură complicată pentru cineva proaspăt acuzat și probat pe baza propriei grandomanii și lăudăroșenii că ar hărțui femeile. Apoi, pus într-adevăr în postură de confruntare, Trump a pierdut schimbul de replici relative la relația cu Rusia și politica externă. Enervat la culme că pierde tot mai mult, Trump nu a avut prezența de spirit pentru a prelua și valorifica momentele în care Clinton a fost ținta întrebărilor dificile ale moderatorului despre pierderea mailurilor sale de pe un cont public și la finanțarea Fundației Clinton de către state certate cu regulile democrației. Cifrele din sondaje subliniază clar dezastrul. La nivelul rezultatelor din confruntarea electorală finală, sondajele au dat un câștig de 13% în favoarea doamnei Clinton, cu 52% la 39%. Cum sondajele la începerea dezbaterii îi dădeau deja 8-9% peste Trump doamnei Clinton, iar sondajul sondajelor pe tot parcursul campaniei îi dădeau 4-5% peste Trump fostului secretar de stat, cu un solid 3-0 la dezbaterile electorale, doamna Clinton stă confortabil în prim plan la votul popular și amenință să-i dea o bătaie usturătoare rivalului său.

Ne puteți urmări și pe Google News

La capitolul electori – reprezentanții aleși în fiecare stat în funcție de pondere, care pleacă să voteze, în mod real, Președintele, pe modelul federal american - dezastrul este și mai important pentru Trump. Doamna Clinton nu numai că și-a securizat cei 270 de electori necesari pentru a devein președinte, dar a sărit de la 273 la 307 în ultimele 10 zile. Practic 27 electori peste necesar deja. Mai grav, Donald Trump se află cu aproape o sută de electori sub necesar, are 179, iar disputa se dă pe doar 53. Adică doar jumătate din electorii necesari pentru a putea câștiga mai sunt încă în dispute.

Cel mai grav este faptul că Clinton câtigă detașat și în swing states, statele nesigure și care-și schimbă votul la fiecare 4 ani, învingând în Florida republicană a lui Jeb Bush(deși senatorul și congresmanii republicani ar putea învinge ei în fața democraților). Dar mai grav, în Arizona republicană a lui Mc Cain, unde senatorul veteran câștigă cu 92% mandatul său, votul este pro- Clinton cu 3-4%. La fel și statul Utah pare să fi fost pierdut de Trump, și aici vorbim despre două state conservatoare, solid republicane. Deci se anunță o înfrângere usturătoare.

Dar poate gafa supremă, care reflectă actualul final de cursă, este refuzul lui Trump de a concede Victoria adversarului său. Întrebat direct, Trump a spus că va decide pe loc, că lasă lumea în suspans și că nu va recunoaște victoria contracandidatului său în noaptea alegerilor. E o impunitate teribilă în cazul SUA ca un asemenea act să nu fie îndeplinit pentru a asigura transferul pașnic al puterii, iar afirmația nu a mai putut fi nuanțată după dezbatere de stafful lui Trump. De aceea se așteaptă ca sondajele ulterioare dezbaterii să fie și mai drastice și nefavorabile, cu nici 2 săptămâni înainte de alegeri. Nu suntem la final, dar zarurile par a fi fost aruncate.